Teylers Museum

Spaarne 16
2011 CH Haarlem, NL
T [+31] (0)23 516 0960
E info@teylersmuseum.nl
W www.teylersmuseum.nl
Perscontacten:
E pers@teylersmuseum.nl

Groepen, zakelijke gasten en leveranciers
s.v.p. melden bij de dienstingang
Nauwe Appelaarsteeg 3
2011 HA Haarlem
T 023 5160969 (Meldkamer)

 

Fundatiehuis buitenzijde

Exterieur Fundatiehuis

KH Kleine Herenkamer

KH Trap fundatiehuis

Fundatiehuis hal

Teylers woonhuis

Het woonhuis van Pieter Teyler (het witte pand op de foto) wordt het Fundatiehuis genoemd, omdat hier Teylers Stichting werd opgericht. In zijn testament liet hij opnemen dat het onverkocht moest blijven en dat het door een kunstenaar beheerd zou moeten worden.
De eigenaar vóór Pieter Teyler was Van der Marck die in 1715 het verfijnde stucwerk in de gangen en stijlkamers liet aan aanbrengen door de Italiaan Giovanni Batista Luraghi uit Como .

Grote Herenkamer met doorkijkje naar Ovale Zaal

Het pand van Damstraat 21 was in de 17de eeuw een trapgevel. Later kreeg het een rechte lijst en werden de huidige Bentheimer zandstenen tegen de voorkant aangezet. Bij de bouw van de Ovale Zaal rond 1784 werd het huis gedeeltelijk aangepast. De Grote Herenkamer werd de vergader en ontvangst plek van Directeuren van Teylers Stichting, in de Kleine Herenkamer kwamen de genootschappen bijeen.

Het Fundatiehuis is altijd onlosmakelijk verbonden geweest met het museum. Kasteleinen / beheerders en directeuren bewoonden het pand. Ook heeft het dienst gedaan als kantoorruimte en kan men in de verschillende kamers vergaderen.

Enkele ruimtes van het Fundatiehuis behoren tot de best bewaarde historische interieurs van Nederland. Oude bouwkundige elementen die elders vaak al lang verdwenen zijn, zijn hier dikwijls behouden.
Vanwege de grote historische en culturele waarde van het gebouw, zijn er plannen het Fundatiehuis in de toekomst open te stellen voor het publiek. Nu is het uitsluitend te bezichtigen tijdens een rondleiding op Open monumentendag.


Fundatiehuis Pieter Teyler kamer

E-mail Teylers Museum