Teylers Museum

Spaarne 16
2011 CH Haarlem, NL
T [+31] (0)23 516 0960
E info@teylersmuseum.nl
W www.teylersmuseum.nl
Perscontacten:
E pers@teylersmuseum.nl

Groepen, zakelijke gasten en leveranciers
s.v.p. melden bij de dienstingang
Nauwe Appelaarsteeg 3
2011 HA Haarlem
T 023 5160969 (Meldkamer)

 

Haüy

Haüy, René Just

Frans mineraloog (1743-1822)

René Just Hauy was een zoon van een arme wever in Saint-Just (Oise, Frankrijk). Hij ging naar school bij de plaatselijke monniken. De abt stuurde hem voor verdere opleiding naar Parijs. Daar werd hij na zijn opleiding tot priester gewijd. Vervolgens ging hij lesgeven. Allereerst in literatuur, maar later kreeg hij een voorliefde voor mineralen. Hij werd vooral geboeid door de kristallijne structuur in plaats van de chemische en geologische context van mineralen.

Hij ontdekte verschillende wetmatigheden. Zijn vierdelige ‘Traité de Minéralogie’ (1801) en ‘Traité de cristallographie’ (1822) maakten van hem de vader van de moderne kristallografie. Zijn carrière liep door de politiek onstabiele situatie van Frankrijk nogal wisselend. Zo was hij soms opgesloten en soms professor. Napoleon had veel respect voor hem en onderscheidde hem zelfs meerdere malen. Naast zijn werk over mineralen en kristallen deed hij ook veel onderzoek op het gebied van de piézo-electriciteit.

René Haüy was niet de enige in zijn familie die zijn sporen in de geschiedenis heeft verdiend. Zijn jongere broer Valentin richtte een school voor blinden op. Hij schreef onder andere het allereerste boek voor blinden, waarbij de letters in reliëf gedrukt waren.

E-mail Teylers Museum