Teylers Museum

Spaarne 16
2011 CH Haarlem, NL
T [+31] (0)23 516 0960
E info@teylersmuseum.nl
W www.teylersmuseum.nl
Perscontacten:
E pers@teylersmuseum.nl

Groepen, zakelijke gasten en leveranciers
s.v.p. melden bij de dienstingang
Nauwe Appelaarsteeg 3
2011 HA Haarlem
T 023 5160969 (Meldkamer)

 

Leeuwenhoek van

Leeuwenhoek, Anthonie van

Wetenschapper (1632 - 1723)

Van Leeuwenhoek was laken- en zijdehandelaar, en later gemeenteambtenaar te Delft. Hij ontwikkelde zich als bioloog en een superieur microscopist. Met grote bekwaamheid vervaardigde hij zijn eigen microscopen. Uiteindelijk bezat hij er 527, met vergrotingen van 40 tot 270 maal.

Hij begon pas later met zijn wetenschappelijke activiteiten. Zijn waarnemingen door de microscoop stelde hij op schrift. Hij ontdekte de ‘kleijne diertgens’, die in het water leven. Voortzetting van dit onderzoek leidde tot de ontdekking van bacteriën, rode bloedlichaampjes en de zaaddiertjes, de sparmatozoïden. Omdat Van Leeuwenhoek geen academische opleiding had genoten was hij geen vreemde talen machtig.

De medicus Reinier de Graaf introduceerde hem bij de Royal Society, hét wetenschappelijk instituut te Londen. Zijn wetenschappelijke brieven werden vertaald en gepubliceerd in de ‘Philosophical Transactions’. Zo werd Van Leeuwenhoek, eens geïsoleerd amateur-onderzoeker, een wetenschapper met wereldfaam. Zelfs koningin Mary van Engeland en tsaar Peter de Grote kwamen hem opzoeken in Delft.

E-mail Teylers Museum