Teylers Museum

Spaarne 16
2011 CH Haarlem, NL
T [+31] (0)23 516 0960
E info@teylersmuseum.nl
W www.teylersmuseum.nl
Perscontacten:
E pers@teylersmuseum.nl

Groepen, zakelijke gasten en leveranciers
s.v.p. melden bij de dienstingang
Nauwe Appelaarsteeg 3
2011 HA Haarlem
T 023 5160969 (Meldkamer)

Teylers Hofje

Teylers Hofje, vlakbij Teylers Museum, is een van de twintig hofjes die Haarlem kent. Het dateert van 1787 en is gesticht uit de nalatenschap van Pieter Teyler, net als het museum. Pieter Teyler van der Hulst vestigde al een hofje in 1752, na de dood van zijn vrouw. Hij vestigde dit op het terrein van het huidige Vrouwe- en Antonie Gasthuis. In zijn testament bepaalde hij echter dat er een nieuw hofje gebouwd moest worden aan het Spaarne. In 1787 werd Teylers hofje dan ook verplaatst naar de Koudenhorn 64a.

Pieter Teyler bestemde zijn hof voor eerzame dames van boven de 70. Thans wonen er ook alleen vrouwen, echter doorgaans wat jonger.
Het sfeervolle hofje telt 24 huisjes rond een binnentuin. U kunt het overdag bezoeken, met uitzondering van zondag. In het hoofd- of voorgebouw ziet u de beheerderswoning en een regentenkamer. Architect Leendert Viervant, die ook het ontwerp van de Ovale Zaal in Teylers Museum heeft gemaakt, is de architect. Het hofje heeft aan de kant van de Koudenhorn een neoclassicistische façade, de entree wordt geflankeerd door dorische zuilen.

Zowel de VVV als de Haarlemse gildegidsen verzorgen hofjestochten en hofjeswandelingen.

 

Teylers HofjeE-mail Teylers Museum