Teylers Museum

Spaarne 16
2011 CH Haarlem, NL
T [+31] (0)23 516 0960
E info@teylersmuseum.nl
W www.teylersmuseum.nl
Perscontacten:
E pers@teylersmuseum.nl

Groepen, zakelijke gasten en leveranciers
s.v.p. melden bij de dienstingang
Nauwe Appelaarsteeg 3
2011 HA Haarlem
T 023 5160969 (Meldkamer)

Een bezienswaardigheid voor jong en oud

KH Entreehal

 


Teylers Museum is het best bewaard gebleven openbare kennisinstituut voor kunst en wetenschap uit de 18e eeuw ter wereld. Al sinds 1784 is het publiek hier welkom om te komen kijken naar voorwerpen van kunst en wetenschap.

Van machines die elektriciteit opwekken tot miljoenen jaren oude fossielen, historische boeken en munten. Kunstliefhebbers gaan naar 'Teyler' vanwege zijn mooie collectie Hollandse meesters en de wereldberoemde prenten en tekeningen van Rembrandt en Michelangelo.

Alleen al het interieur van het museum, met als pronkjuweel de monumentale Ovale Zaal, is een toeristische bezienswaardigheid van de eerste orde.
Nergens anders in de wereld is een authentiek museuminterieur uit de 18de eeuw te zien.

De museumzalen met de grote vitrinekasten worden nog door daglicht beschenen. Bij winters weer kan het soms bijzonder donker zijn. Hier proeft u de sfeer van een museum uit vervlogen tijden!


KH Middenvitrine

Wie de deur van museum aan het Spaarne opent, ziet in één oogopslag wat mensen zo enthousiast maakt. Het museum ademt de authentieke sfeer van de 18de en 19de eeuw - de tijd van de Verlichting - toen mensen volop bezig waren kennis te verzamelen over de wereld.

Teylers Museum is een wereld op zich, die je nooit meer vergeet. Het is genoemd naar Pieter Teyler (1702-1778), een rijke bankier en koopman die zijn geld naliet ter bevordering van kunst en wetenschap. In de geest van de Verlichting geloofde hij dat kennis alle mensen goed deed. Zelf verzamelaar, vond hij dat er een plek moest zijn voor het publiek om de wereld te onderzoeken. Die plek werd in de afgelopen eeuwen bezocht door grote geleerden van de wereld, om te discussiëren en college te geven. Anderen kwamen voor het ‘beschouwen van kunst'.

En dat gebeurt nog steeds in Teylers Museum, al 225 jaar lang. Jaarlijks weten ongeveer 100.000 bezoekers de weg naar het museum te vinden: volwassenen uit binnen- en buitenland. maar zeker ook het onderwijs, en zelfs de allerkleinsten. Is het niet voor de vaste presentaties, dan voor de tentoonstellingen, de lezingen en onderwijs- en kinderprogramma's. Welkom!

E-mail Teylers Museum