Teylers Museum

Spaarne 16
2011 CH Haarlem, NL
T [+31] (0)23 516 0960
E info@teylersmuseum.nl
W www.teylersmuseum.nl
Perscontacten:
E pers@teylersmuseum.nl

Groepen, zakelijke gasten en leveranciers
s.v.p. melden bij de dienstingang
Nauwe Appelaarsteeg 3
2011 HA Haarlem
T 023 5160969 (Meldkamer)

 

Trap naar de Rotonde
KH Trappenhuis oudbouw

Bibliotheek
KH Opkamer 1

Rotonde
KH detail plafond boven

KH Rotonde boven

Grote Herenkamer
Gote Herenkamer Martijn Zegel

Educatief Paviljoen
0000001846

Tuinzaal
KH Museumcafé

Voorzaal
P Ontvangsten Trouwen in Teylers Museum

De Tweede Schilderijenzaal
Tweede Schilderijenzaal na restauratie juli

Zaalverhuur

Vele beroemheden hebben Teylers Museum sinds de opening in 1784 al bezocht. Keizer Napoleon hield in 1811 in de Grote Herenkamer audiëntie voor de notabelen van Haarlem en Nobelprijwinnaar en Teyler-conservator Hendrik Lorentz leidde zijn vriend Albert Einstein rond in het museum. Tal van beroemde kunstenaars en wetenschappers gingen hen voor of volgden hun voorbeeld.

Het museum biedt u de mogelijkheid om samen met uw gasten in hun voetsporen te treden. Er zijn verschillende (historische) ruimtes te huur. U kunt een symposium organiseren in de zaal waar Lorentz zijn openbare lessen gaf, uw gasten ontvangen tussen schilderijen van Hendrik Breitner en Isaäc Israëls of exclusief dineren in de stijlkamer waar Napoleon 200 jaar terug audiëntie hield.

KH Gehoorzaal
De Gehoorzaal

Rotonde
De Rotonde, Voorzaal en Gehoorzaal maken deel uit van het ‘Nieuwe Museum', gebouwd in 1879-1885. De sfeervolle Rotonde is bij uitstek geschikt voor een informeel samenzijn. In combinatie met de Voorzaal of de Gehoorzaal kunnen hier koffieontvangsten, borrels en staande lunches georganiseerd worden. Langs de monumentale trap die naar de Rotonde leidt, zijn vier bronzen beelden geplaatst van de beeldhouwer Bart van Hove. De engelachtige figuren met lampen in de hand beelden de ontdekking van het elektrisch licht uit.

Voorzaal

De Voorzaal (de ruimte vóór de Gehoorzaal) wordt verhuurd voor vergaderingen van maximaal 20 personen of - in combinatie met de Rotonde - voor (staande) recepties en borrels.

Gehoorzaal
De 19de-eeuwse Gehoorzaal op de eerste verdieping van het museum heeft een klassieke collegezaalopstelling en biedt plaats aan maximaal 150 personen. In deze zaal werden openbare lezingen en demonstraties verzorgd door conservatoren die aan het museum verbonden waren, o.a. door Hendrik Antoon Lorentz, Nobelprijswinnaar voor de Natuurkunde in 1902. Zijn naam is prominent weergegeven boven de lessenaar. De cartouches bevatten de namen van andere grote natuurwetenschappers. Internationale grootheden op dat gebied, zoals Galilei, Kepler en Copernicus, worden met een portretmedaillon geëerd in de zaal. De zaal is voorzien van computer, beamer, dia- en geluidsapparatuur. Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om te trouwen in deze historische ruimte.

Grote Herenkamer
De Grote Herenkamer in het voormalige woonhuis van Pieter Teyler is een laat 18de-eeuwse stijlkamer. Het interieur is ontworpen door Leendert Viervant, dezelfde architect die verantwoordelijk was voor de bouw van de Ovale Zaal. De Grote Herenkamer behoort tot de 100 best bewaard gebleven historische interieurs van Nederland en diende als vergaderkamer voor de Directeuren van Teylers Stichting. Keizer Napoleon hield bij zijn bezoek aan Haarlem op 24 oktober 1811 in deze kamer audiëntie voor de notabelen van de stad. De ruimte is vooral geschikt voor kleine ontvangsten met een exclusief karakter. In de Grote Herenkamer kan door maximaal 30 personen worden gedineerd.

Tweede Schilderijenzaal
De Tweede Schilderijenzaal is in 1893 aan het museum toegevoegd om de groeiende collectie schilderijen van ‘levende meesters' passend onderdak te bieden. Het is een ruim opgezette zaal waar het licht van boven binnenvalt door grote daklichten. De schilderijen in de zaal zijn vooral van schilders die tot de Amsterdamse en Haagse School gerekend worden: de Nederlandse varianten van het impressionisme. U kunt in de Tweede Schilderijenzaal exclusief dineren tussen schilderen van Weissenbruch, Breitner, Jongkind en vader en zoon Israëls. De zaal biedt plaats aan een groot aantal personen.

Tuinzaal

De Tuinzaal in het nieuwbouwgedeelte van het museum is een moderne, lichte ruimte met zicht op de prachtige binnentuin. In deze ruimte is ons Museumcafé gevestigd dat plaats biedt aan maximaal 60 personen. De Tuinzaal is buiten de publieksuren ook geschikt voor recepties van grotere groepen en kan bij die gelegenheid circa 150 personen herbergen. Ook een diner in stijl behoort tot de mogelijkheden.

Educatief Paviljoen
Het Educatief Paviljoen bevindt zich in de moderne vleugel van het museum en biedt vergaderruimte voor maximaal 25 personen.

Catering
Onze huiscateraar De Karmeliet verzorgt graag uw diner, lunch of receptie. Voor exclusieve diners werken wij samen met topkok Michel Lambermon of Sophie Nicolai.

Parkeergelegenheid
Naast het museum bevindt zich Parkeergarage De Appelaar. De Appelaar is 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend.
Het museum is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

KH Opkamer 3
Bibliotheek

Informatie & Reserveringen
Voor informatie over tarieven, bezichtiging van de ruimtes of een reservering kunt u contact opnemen met:
Paul Rietveld, telefoon 023-553 19 85, email prietveld@teylersmuseum.nl

KH Boom Sjoerd Buisman en café exterieur
Tuinzaal

Tweede schilderijenzaal 21-01-2014_  007
Tweede Schilderijenzaal

E-mail Teylers Museum