Teylers Museum

Spaarne 16
2011 CH Haarlem, NL
T [+31] (0)23 516 0960
E info@teylersmuseum.nl
W www.teylersmuseum.nl
Perscontacten:
E pers@teylersmuseum.nl

Groepen, zakelijke gasten en leveranciers
s.v.p. melden bij de dienstingang
Nauwe Appelaarsteeg 3
2011 HA Haarlem
T 023 5160969 (Meldkamer)

Basisonderwijs

Uitgangspunten educatie Basisonderwijs
Bij educatieve programma's voor het basisonderwijs maken leerlingen een ontdekkingstocht. De kunstzinnige en wetenschappelijke voorwerpen vertellen samen het verhaal van een ver verleden en bieden tegelijkertijd inzicht in de wereld van nu. Kinderen bewonderen niet alleen de collecties maar doen ook zelf proefjes in het Educatief Paviljoen.

Vaak bestaat het schoolbezoek uit twee componenten: een actief deel en een rondleiding door het gebouw, steeds met een gespecialiseerde schoolbegeleider. Klassen van meer dan 20 kinderen worden gesplitst en krijgen 2 rondleiders mee. De rondleiding wordt aangepast aan de leeftijd van de kinderen zodat deze voor iedere klas uitdagend is.

Bij de reservering wordt er digitaal een lesbrief verzonden, zodat elke themarondleiding op school voorbereid kan worden; deze kunt u ook zelf van de website downloaden (zie onderwijsmateriaal/dossiers).
U vindt daar ook per educatief programma de vermelding van de 'tule's'

Het museum heeft acht programma's voor alle leerlingen van het basisonderwijs. Bij de tijdelijke tentoonstellingen zijn er vaak speciale programma's. Daarnaast zijn er altijd spannende speurtochten te doen.

Reist u met het openbaar vervoer naar Teylers Museum? Dan is de Kids Groepsticket wellicht iets voor u. Met dit ticket kunt u met een groep van maximaal 15 kinderen en 3 begeleid(st)ers gebruikmaken van de bus of sneltram.
De prijs voor een Kids Groepsticket is € 21,-. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van connexxion

Wist je dat het ook echt kan bliksemen in Teylers Museum? Voor "Huisje Boompje Beestje' van Schooltv zijn in april 2012 opnames gemaakt in het museum over bliksem en onweer. Weervrouw Willemijn Hoebert legt uit hoe onweer ontstaat en hoe je je kunt beschermen tegen bliksem. Bekijk
hier de opnames en schrik niet! Als je meer wilt weten over allerlei ontdekkingen zoals elektriciteit of waarom mensen in de 18e eeuw pruiken droegen, kijk dan naar aflevering 8 van ‘Vroeger was het anders – de Pruikentijd’ en klik hier

KG 03891Etsen als Rembrandt
Teylers Museum bezit een prachtige collectie Rembrandts: bijna al zijn etsen (265 stuks) en 10 tekeningen. Op de website www.teylersrembrandt.nl zijn ze allemaal te zien.

In dit educatieve programma ervaren leerlingen hoe mooi de etsen van Rembrandt zijn, hoe knap hij ze gemaakt heeft, en hoe leuk het is om het zelf te doen.

Educatief programma: workshop en rondleiding
Het programma bestaat uit een etsworkshop en een rondleiding door de prachtige, geheime bibliotheek. Tijdens de workshop krassen de leerlingen met een ‘droge naald’ een tekening in een (kunststof) etsplaat en drukken hem af. Het is altijd weer spannend te zien hoe je tekening dan in spiegelbeeld van de pers rolt! Trots zijn ze in ieder geval zeker.

Tijdens de rondleiding betreden de leerlingen de prachtige, geheime schatkamer van het museum: de bibliotheek. Hier liggen etsen voor ze klaar die door het Rembrandthuis zijn afgedrukt. Ook bekijken ze facsimile’s (hele goede kopieën) om meer te weten te komen over de mogelijkheden van de etstechniek.

Praktische informatie
Basisschool: groep 7 & 8
Voortgezet Onderwijs: alle klassen
Onderwijsmateriaal: docentenhandleiding
Tule’s voor het Basisonderwijs

Duur: 1,5 uur (Basisonderwijs) of 2 uur (Voortgezet Onderwijs)
Kosten: € 140,- (BO) / € 195,- (VO)

Voorbereidende les: Noodzakelijk:
leerlingen moeten op school een tekening van 10 x 15 cm voorbereiden, en meenemen naar de workshop.

Neem voor informatie en reserveren contact op met de afdeling Publiekszaken: t. 023-5160972 of reserveringen@teylersmuseum.nl.

WWBHW

Wie wat bewaart heeft wat!

Deze spannende ontdekkingstocht brengt kleuters uit groep 1 en 2 langs alle mogelijke voorwerpen die in Teylers Museum bewaard worden.

Groepjes van maximaal 5 kinderen krijgen een tasje mee met kleine objecten die horen bij opdrachten her en der in het museum. De ene keer doen ze een memoryspel over dieren met of zonder huisjes, de andere keer onderzoeken ze welke materialen een magneet eigenlijk aantrekt of wat Pieter Teyler zelf bewaarde. Ook zien ze een schildpadschild, een spinnend poesje en lichtgevende stenen. Kortom: een afwisselende en actieve speurtocht door alle zalen van het museum.

Er is een gastvrouw/heer voor u aanwezig; begeleiding vanuit de school is genoeg (één begeleider voor 5 kinderen).

Doelgroep
: groep 1, 2. Duur: 1 uur. Extra: Het programma, met leskist, maakt deel uit van het schoolbrede project
‘Wie wat bewaart heeft wat'. Alle reserveringen lopen uitsluitend via de website www.wiewatbewaartheeftwat.nl.

WWBHW II

Langs dieren en dingen
Voor kinderen die nét kunnen lezen is een spannende speurtocht ontworpen langs dieren en dingen. Ze komen in alle zalen van het museum en bestuderen fossielen, prachtige mineralen, grote en kleine natuurkundige apparaten, en tekeningen en schilderijen van beroemde meesters. Door goed te kijken, plattegronden te volgen en symbolen te ontfutselen kan het raadsel opgelost worden.

Hierbij is geen rondleider nodig; begeleiding vanuit de school is genoeg (één begeleider voor 5 kinderen).
Doelgroep: groep 3, 4. Duur: 40 minuten.

Bloemstilleven met vogelnestje KS 045

Beestenboel
Beestenboel is een avontuurlijke rondleiding waarin dieren centraal staan. Aan alle collecties van het museum wordt aandacht besteed. Er wordt ingegaan op de betekenis van fossielen; hoe zijn ze ontstaan en hoe komt het dat sommige dieren zijn uitgestorven? Geheime laden in het museum gaan open en fossiele kiezen en tanden mogen aangeraakt worden. Ook zoeken de kinderen naar dieren op schilderijen; soms zitten er wel 16 dieren in één schilderij verstopt! Wij zijn benieuwd wie ze allemaal kan vinden. Verder is er aandacht voor dieren die licht geven in het donker, dieren op penningen en in boeken en voor dieren die stroompjes geven. Beestenboel is een verrassende tocht met kijkopdrachten, vragen en spelletjes.

Doelgroep
: groep 4, 5, 6, 7. Duur: 50 minuten. Extra: lesbrief te downloaden bij Onderwijsmateriaal: 'dossiers'.


KH Zondvloedmens

Spreekbeurtpakket Fossielen
Als je op school een spreekbeurt moet houden over Fossielen, ben je in Teylers Museum aan het goede adres om te beginnen hem samen te stellen. Er liggen hier enorm veel fossielen; ze zijn heel oud (miljoenen jaren) en ze liggen er ook al behoorlijk lang, want het museum bestaat als sinds 1784.

In het spreekbeurtpakket vind je een aantal kaarten van fossielen die je in het museum echt kunt bekijken. Je kunt ze tijdens je spreekbeurt laten rondgaan door de klas. En ook zit er in het pakket een zakje met 3 echte fossielen: een ammoniet, een haaientand en een roggentand. Natuurlijk krijg je in het pakket achtergrondinformatie bij de kaarten en de fossielen.

Te koop via de webwinkel, prijs € 4,95 (inclusief verzendkosten).
B Knetterende elektriciteit

Knetterende elektriciteit!
In het museum staat de grootste elektriseermachine ter wereld. Martinus van Marum, de eerste directeur van Teylers Museum, liet hem in 1787 bouwen. Toen elektriciteit nog een onbekend verschijnsel was, wilde hij onderzoeken wat elektrische vonken zijn. De kennismaking met elektriciteit begint daarom bij deze machine. De leerlingen ontdekken tijdens deze actieve rondleiding wat stroom is en wat het verschil is tussen statische en dynamische elektriciteit. Ze mogen zien en voelen (ongevaarlijk) hoe het geleiden van stroom werkt en de Wimshurstmachine laat hun haren te berge rijzen!

In het Educatief Paviljoen bekijken de leerlingen een kort filmpje over (statische) elektriciteit en doen ze zelf een aantal eenvoudige proefjes met stroom.

Doelgroep
: groep 6,7,8. Duur: 50 minuten. Extra: lesbrief te downloaden bij Onderwijsmateriaal: 'dossiers'.


Kinderen bij fossielen

Fossielen en Mineralen
Dit is een interactieve ontdekkingstocht door een tijd die miljoenen jaren geleden begint. De leerlingen kijken naar fossielen van de zondvloedmens, de oervogel, de maashagedis, versteende hyenadrollen en een complete schedel van een wolharige mammoet. Hoe zijn fossielen eigenlijk ontstaan? En hoe komt het dat de plesiosaurus en de maashagedis zijn uitgestorven?

In de Ovale Zaal van het museum zijn prachtige mineralen te zien. Maar wat zijn mineralen, zijn die zomaar te vinden en bestaan er ook lichtgevende? In het museum en het Educatief Paviljoen worden fossielen en mineralen uit de kasten en laden gehaald zodat kinderen ze ook zelf kunnen aanraken en bekijken. Als introductie krijgen kinderen eerst een video over fossielen te zien.

Doelgroep
: groep 5, 6, 7 en 8. Duur: 50 minuten. Extra: lesbrief te downloaden bij Onderwijsmateriaal: 'dossiers'.

Kv 2

Horen en voelen
In dit programma staan de twee belangrijke zintuigen horen en voelen centraal. Bij het programma Voelen raken leerlingen fossielen aan, bekijken de barometer, hygrometer en thermometer. Ze krijgen zelfs een echte liefdesmeter in handen, die op hun eigen temperatuur werkt. Tijdens de rondleiding Horen wordt er geluisterd naar geluid, resonantie onderzocht en een proef gedaan met stemvorken.

In het Educatief Paviljoen onderzoeken de kinderen hoe de draadjestelefoon werkt, beluisteren ze stemvorken en knallende plastic zakjes, testen een vacuümpomp en de Maagdenburger halve bollen, en bedienen meters voor temperatuur, luchtdruk en vochtigheid.
Er kan ook gekozen worden voor een aperte rondleiding Horen of rondleiding Voelen.

Doelgroep
: groep 6,7,8. Duur: 50 minuten. Extra: lesbrief te downloaden bij Onderwijsmateriaal: 'dossiers'.


Flamingo Audubon 155c-f-Z

Vogels XXL:
Tentoonstelling op school
Op de educatieve website www.vogelsxxl.nl is een schoolproject te vinden over het grootste en duurste boek ter wereld: The Birds of America van John James Audubon (1785 - 1851). In dit boek zijn alle vogels van Noord-Amerika op ware grootte en in hun natuurlijke omgeving afgebeeld. Het formaat wordt ‘dubbelolifant' genoemd, want levensgroot: 64 x 97 cm. Veel mensen beschouwen The Birds of America als het mooiste vogelboek. Sinds 2002 is het in ieder geval het duurste in druk verschenen boek ooit; het werd voor 8,8 miljoen dollar geveild bij Christie's.

In het schoolproject beginnen leerlingen met een zelfgetekende vogel te laten rondvliegen op de website (hiervoor is alleen een scanner nodig). Vervolgens wordt een tentoonstelling op school georganiseerd over de levensechte vogels van Audubon. Via de website print u 6 platen van Audubon uit (iedere plaat is in 9 x A4 opgedeeld). De hele klas kleurt deze platen in; dit kan naar het echte voorbeeld van Audubon, maar fantasiekleuren kunnen natuurlijk ook. De platen worden in de school opgehangen (in de gangen of een leslokaal) en de tentoonstelling kan aangevuld worden met allerlei extra materiaal over vogels. Speciaal hiervoor zijn allerlei lessuggesties op de website terug te vinden. Tenslotte is een hele planning beschikbaar hoe een tentoonstelling inclusief opening te organiseren.

Doelgroep
: groep 6, 7, 8.


Sterren

Sterrenkunde:
Spruitjes in space
Teylers Museum heeft een kleine maar prachtige collectie sterrenkundige apparaten. De leskist Spruitjes in Space is gemaakt voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar de zon, maan, sterren en planeten en alle andere bijzondere verschijnselen in de ruimte.

Het materiaal uit de kist geeft docenten een handleiding voor drie boeiende lessen over ruimte en tijd. De werkvellen zorgen voor een creatieve verwerkingsles over ‘planeetbeesten'. Tijdens het museumbezoek leidt het speurboekje de leerlingen naar antwoorden op vragen over telescopen, sterrenbeelden, meteorieten en het zonnestelsel. In het Educatief Paviljoen mogen de handen uit de mouwen en wordt de werking onderzocht van meteorietkraters, de omloop van de aarde om de zon en de afstanden in de ruimte.

Doelgroep
: groep 7. Duur: 3 à 4 lessen op school en 60 min in het museum.
Extra: (herbruikbare) leskist met docentenhandleiding en materialen à € 55,- te bestellen en op te halen bij het museum.

Het Lab banner klein

Blitstour langs het Lab
Blitstour brengt leerlingen naar het 19de- eeuwse laboratorium in de tuin van het museum. Hier doen ze proefjes met de natuurkundige principes Licht, Kracht, Geluid en Elektriciteit. Aan de hand van replica's van objecten die in het museum te zien zijn leren ze de basis van deze principes begrijpen. De experimenten in Het Lab leiden tot een spectaculaire apotheose waar de vonken van af vliegen.

De leerlingen bekijken uiteraard ook de echte oude objecten in het museum, waarbij de Wimshurstmachine hun haren te berge doet rijzen...!"

Doelgroep
: groep 8. Duur: 1,5 uur. Extra: verwerkingssuggesties.

Bij elk onderwerp is een korte game gemaakt waarbij de leerlingen worden uitgedaagd door beroemdheden als André Kuipers of DJ Isis. Klik hier


Kenau_KS 028

Stappen in de Stad
Leerlingen uit groep 8 kennis laten maken met de rijke geschiedenis van Haarlem, mediawijsheid laten opdoen én de (on)betrouwbaarheid van bronnen laten uitzoeken?

Dat kan in het programma Stappen in de Stad. Leerlingen kunnen kiezen uit 3 wandelingen met een smartphone, waarbij de wandeling Onderaardse gangen ook door Teylers Museum leidt. Is het waar dat er een gang onder de vloer van de Ovale Zaal ligt? Waarom heeft de geuzenpenning de vorm van een halve maan, immers het symbool van de islam? En wat is er waar in het verhaal van Kenau Hasselaer? Allemaal vragen die in Teylers Museum beantwoord worden.

Stappen in de Stad
is een samenwerkingsproject van ErfgoedEducatieHaarlem. Ook het programma Wie Wat Bewaart, Heeft Wat! is ontwikkeld in dit samenwerkingsverband.

Doelgroep
: groep 8 en brugklas. Duur: 1,5 uur. Extra: meer informatie en aanmelden via www.stappenindestad.nl

Rembrandt

Spreekbeurtenpakket Rembrandt
Als je op school een spreekbeurt wilt houden over Kunst, ben je in Teylers Museum aan het goede adres! Teylers Museum heeft namelijk bijna alle etsen en tekeningen van Rembrandt in bezit. De directeur van het museum kocht al in 1793 de eerste tekening van de verzameling.

In dit pakket vind je een aantal kaarten van tekeningen en etsen van Rembrandt, en een boekenlegger met zijn handschrift. Verder zit er in het pakket een boekje over het leven en (schilder)werk van Rembrandt. Op die manier kom je alles te weten over zijn leven, en kun je ook nog een paar mooie platen van zijn schilderijen laten zien!

Binnenkort te koop in de webwinkel.

Docentenhandleiding Etsen als Rembrandt


11-02-2015

Download
Download

E-mail Teylers Museum