Rafael ontrafeld
Meesterwerken

Geen vierde Rafaël volgens de bezoekers

Volgens 47% van de bezoekers is het wel een Rafaël, maar volgens 53% niet. Onder de deelnemers werd een geheel verzorgde reis verloot voor 2 personen naar het land van Rafaël.

Dhr en Mevr. Groot uit Zaandam zijn de gelukkige prijswinnaars.

Onderzoek voor de tentoonstelling heeft al in het voorjaar van 2012 geleid tot drie nieuwe toeschrijvingen van tekeningen uit de collectie van Teylers Museum aan Rafaël, waarmee het totale aantal Rafaëls op 12 kwam. Maar over één tekening waren de twee samenstellers van de tentoonstelling het niet eens: de drie vrouwenhoofden uit ca. 1518 (zie afbeelding).

In de 1e Schilderijenzaal van Teylers Museum stond een enorme Rafaëlwand met vijf beeldschermen. Daarop ontrafelden de specialisten Achim Gnann (Albertina Museum, Wenen) en Michiel Plomp (Teylers Museum) Rafaëls tekeningen. Om de bezoekers te verleiden tot het intensief bekijken van de tekeningen werd hen gevraagd op een speciale stemmachine mee te doen aan de discussie over de toeschrijving van deze tekening. Daaraan is massaal gehoor gegeven. Maar liefst 27.250 mensen brachten hun stem uit, vaak met afgewogen toelichting.

Volgens 47% van de bezoekers is het wel een Rafaël, maar volgens 53% niet.

Teylers Museum is verheugd over het enthousiasme waarmee bezoekers deze innovatieve presentatie omarmden en vooral over de vele uitvoerige motivaties bij de stemmen, die tonen dat er heel erg goed gekeken is. Uit de deelnemerslijst heeft notaris Van Grafhorst inmiddels de winnaar getrokken van de geheel verzorgde reis door Labrys Reizen voor 2 personen naar het land van Rafaël.


Winnaars Rafaël Ontrafeld

Dhr en Mevr. Groot uit Zaandam zijn de gelukkige prijswinnaars.


"We vonden het erg leuk om de tekeningen met de schilderijen en fresco's te kunnen vergelijken. Vooral de School van Athene vonden we prachtig. Het mooie is dat we dat nu in het echt kunnen gaan zien, want we zijn nog nooit in Urbino, Perugia en Rome geweest. Vooral de Renaissance boeit ons, als overgang tussen de Middeleeuwen en de Verlichting."

De tentoonstelling Rafaël (29 september 2012 t/m 6 januari 2013) heeft er voor gezorgd dat het bezoekersrecord van 2005 is gebroken. In dat jaar bezochten 144.500 bezoekers het museum. In 2012 waren dat er 3000 meer: 147.500.

Dit uitstekende resultaat is te danken aan de tentoonstelling over Rafael. In slechts 3 maanden tijd kwamen 87.000 bezoekers naar het museum. Directeur Marjan Scharloo: "We zijn heel erg blij dat 87.000 bezoekers zo hebben genoten van de meesterwerken van Rafaël. Bijzonder is dat ongeveer 30% van de bezoekers voor de allereerste keer naar Teylers Museum kwam en totaal verrast bleek door het prachtige gebouw en de collecties. Deze reacties onderstrepen nog eens dat het museum goed op weg is met de nominatie voor de Werelderfgoedlijst. Over enkele maanden, in juni 2013, neemt het Werelderfgoedcomité van Unesco hierover een besluit."Ook u kunt nog deze museumreis meemaken.

In samenwerking met Teylers Museum organiseert Labrys Reizen in het voorjaar van 2013 enkele bijzondere museumreizen naar het land van Rafaël, waarbij dit genie van de Italiaanse renaissance centraal staat. De schilder Rafaël ontwikkelde zich van een vlijtige leerling in de Italiaanse provincie tot een veelbelovend talent in Florence en groeide vervolgens in Rome uit tot een van de grootste kunstenaars van zijn tijd. De reis gaat van Florence via Urbino en Perugia naar Rome met bezoeken aan musea en kerken waar Rafaël heeft gewerkt. Keuze uit de volgende reizen:

16 t/m 23 februari 2013
1 t/m 8 juni 2013

Kijk voor meer informatie over Rafaël reizen door Labrys Reizen op www.labrysreizen.nl/rafael

Reacties

Wel een echte Rafaël:

De zachtheid van de gezichtsuitdrukkingen geven mij de indruk dat het een Rafael is.

Zo mooi, zo warm en intens!

Verfijnd en harmonieuze schets. Het werk raakte me, trok mijn oog!

Manier van tekenen, arceren, gebruik van schaduw en licht: typerend voor Rafael

De droge naaldtheorie vind ik overtuigend en ik vond het opallend mooi.

Ik vind de uitwerking van de vrouwenkopjes de elegantie van rafaels tekeningen hebben.

De hoofden hebben het zinnelijke dat ik bij een Rafaël verwacht.

Mooi van schaduw en zeker niet stijf. De neus ziet er overtuigend uit.

Pennenstreek lijkt erg veel op wat hij gebruikt bij andere tekeningen waar de authenticiteit niet in het geding is.

Na de expositie gezien te hebben, overtuigd dat het van Rafael is!

Meerdere verschillende koppen vind ik geen argument. Bovendien is 1 ervan praktisch een spiegelbeeld van de andere. Dit is juist het zoekende.

Met name het feit dat deze hoofden terug te vinden zijn in zijn schilderijen is overtuigend. Voeg daar de serene uitdrukking en droge naald aan toe.

De arceringen, lichtval en zachte gelaatstrekken overtuigden mij dat het hier om echte een echte Rafael gaat.

Het is met donker en licht getkend en zo goed uitgewerkt: dit is echt Rafael.

Mooie diepte en gelijkenis met uitgewerkte schilderingen.

De vrouwen lijken op modellen die Rafael eerder gebruikt heeft.

De zachtheid van de krijttekening en de manier van schaduw aanbrengen dmv arcering.

De levendige en professionele uitwerking.


Geen echte Rafaël:

Ik mis het "leven", de Rafael-touch.

Te gelikt getekend, statisch, de losse hand ontbreekt.

Expressie iets te vlak, hij zette echte mensen met liefde neer. Dit mist dat aspect.

De ogen zijn op een andere manier getekend. Stand en manier van kijken.

Schaduwlijnen zijn te grof, ook zit er geen levendigheid en diepte in. De hoeveelheid koppen komt ook niet overeen met zijn werkwijze.

De rug is te rommelig getekend en de lichtval is anders.

Tegen, ik mis de finesse die ik wel in de andere tekeningen meen te zien.

Te chaotisch, Rafaels werk is soepeler en netter. Zelfs voor een schets. De schetsen zijn al helemaal gereed.

Als schetsen beeldvormend zijn dan zie je de opbouw van de gezichten hetgeen hier niet het geval is.

Op het lid onder de ogen valt geen licht. Verder zijn de lippen te ver uitgewerkt. Rafaels monden zijn opgebouwd vanuit schaduw.

Met name de vergelijking met het eindresultaat (de schilderijen) maakt dat ik denk dat het geen origineel werk van Rafael betreft.

3 schetsen voor verschillende opdrachten op een voorstudie ligt niet voor de hand.