Teylers Museum en Frans Hals Museum sluiten partnerschap met JINC — Teylers Museum

Teylers Museum en Frans Hals Museum sluiten partnerschap met JINC

11-01-2022 | Beide instellingen zetten zich in voor kinderen die opgroeien in wijken met sociaaleconomische achterstand

De twee grootste musea in Haarlem - het Frans Hals Museum en Teylers Museum - zijn vanaf 2022 trotse partner van non-profitorganisatie JINC. Beide instellingen zetten zich daarmee in voor kinderen die opgroeien in wijken met sociaaleconomische achterstand.

In Nederland groeien honderdduizenden kinderen op in wijken met armoede. Zij hebben evenveel talent als leeftijdsgenootjes uit rijkere buurten, maar krijgen vaak minder kans dat te ontwikkelen. Via de projecten van JINC vergroten ze hun leefwereld en netwerk, ontdekken ze hun talenten en leren ze wat de arbeidsmarkt hen te bieden heeft. En daar gaan Teylers Museum en het Frans Hals Museum nu hun steentje aan bijdragen.

Ieder kind telt

De musea vinden het belangrijk dat ieder kind, ongeacht de plek waar het opgroeit, de kans krijgt zijn of haar leven te verrijken met schoonheid, kunst en cultuur. Ook willen ze graag bijdragen aan de talentontwikkeling van leerlingen in bredere zin. Daarom hebben deze instellingen besloten om JINC financieel te ondersteunen, Bliksemstages te organiseren in het museum én de werknemers beschikbaar te stellen als vrijwilliger. Bijvoorbeeld als begeleider bij de Bliksemstages of als Carrière Coach voor vmbo’ers.
De ervaring is dat de expertise van professionals jongeren inspireert en bijblijft, en dat het contact met mensen buiten de eigen leefwereld hen zelfvertrouwen en inzicht in de eigen kwaliteiten geeft.

Eerlijke kans

Helene Bothof, vestigingsmanager (a.i.) van JINC Kennemerland: “Ieder kind verdient een eerlijke kans voor de toekomst. Wij proberen hen die te geven, maar we zouden dat niet kunnen doen zonder onze partners. Daarom zijn we ontzettend blij dat we deze twee toonaangevende musea uit Haarlem mogen verwelkomen als partner. En natuurlijk is het geweldig dat we de kinderen daarmee direct kennis kunnen laten maken met kunst en cultuur”.

Paul Stork, zakelijk directeur Frans Hals Museum: “Als het kunstmuseum van de stad Haarlem wil het Frans Hals Museum elk Haarlems kind kennis laten maken met de kunstcollectie die ook van hen is. Dit doen we via onderwijs, speciaal aanbod voor kinderen, maar ook met duurzame samenwerkingen in de stad. Samen met JINC bieden we kinderen nieuwe perspectieven en laten ze anders kijken naar kunst, zichzelf en de wereld om zich heen. Daardoor versterken we hun competenties en openen we meer toekomstmogelijkheden voor kinderen. We zijn dan ook erg blij met deze samenwerking.”

Marije Kool, zakelijk directeur Teylers Museum: ‘Teylers Museum verbindt zich graag aan JINC, de organisatie die streeft naar gelijkwaardige kansen voor alle kinderen. Via programma’s van JINC laat Teylers kinderen uit sociaaleconomische achterstandswijken kennismaken met het werken in een museum. Waardevol voor zowel de kinderen als het museum!’