Alles elektrisch — Teylers Museum

Alles elektrisch

12-06-2017 | De tentoonstelling Alles elektrisch is te zien vanaf 25 juli 2017 - 7 januari 2018

Met een klik van de schakelaar beheersen we de wereld, maar beseffen we wel hoe bijzonder elektriciteit is? Een reis door de tijd én langs spectaculaire kunstinstallaties in ruimtes die normaal gesloten blijven voor publiek.

In 2017 zindert het in Teylers Museum. In de tentoonstelling Alles elektrisch draait het om elektriciteit, een oerkracht die al eeuwenlang uitvinders, wetenschappers en kunstenaars fascineert. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de relatie tussen mens en elektriciteit aan de hand van ruim 100 objecten. Van de experimenten van Teylers’ eerste directeur Martinus van Marum tot de energiezuinige woestijnstad Masdar City. Van de allereerste batterij tot een curiositeit als een therapeutische elektrische stoel. Van een fragment uit de film Bride of Frankenstein (1935) tot alledaagse voorwerpen als een stropdassenpers.

Duurzaam

Alles elektrisch toont hoe wetenschappers en uitvinders elektriciteit hebben weten te temmen en toepasbaar maakten. Een aantal voorwerpen zal bij bezoekers zeker nostalgische gevoelens oproepen. In de tentoonstelling is ook aandacht voor duurzaamheid: er wordt vooruitgeblikt naar een toekomst waarin de grenzen van de natuurlijke bronnen in zicht zijn. Momenteel zijn we zo afhankelijk van elektrische apparaten, dat een black-out ons leven volledig ontregelt.

Vonk

Bijzonder hoogtepunt van Alles elektrisch zijn drie kunstinstallaties gemaakt door internationaal gerenommeerde kunstenaars. John Gerrard, Bill Morrison en Camille Henrot lieten zich speciaal voor deze tentoonstelling inspireren tot nieuwe werken met elektriciteit als belangrijkste element. Hun meer dan levensgrote installaties zullen een vonk doen overslaan. Het museum zal ze laten zien op locaties die normaal gesloten zijn voor publiek zoals het Tuinlab, de Gehoorzaal en de Grote Herenkamer van Pieter Teylers Huis. Voor kinderen worden speciale workshops rond het thema elektriciteit georganiseerd. 

Samenwerking

Alles elektrisch is gemaakt in samenwerking  met de Wellcome Collection in Londen en het Museum of Science and Industry in Manchester. Van 23 februari tot en met 25 juni 2017 was de expositie te zien in de Wellcome Collection, onder de titel Electricity: The Spark of Life. In 2018 zal de tentoonstelling worden vertoond in het Museum of Science and Industry.

Lorentz Lab

Er is meer elektriciteit in Teylers Museum deze zomer. In mei 2017 werd in een nieuwe vleugel van het museum het Lorentz Lab geopend op de plek van het oude laboratorium van Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928). Het publiek kan het lab bezoeken met De Lorentz Formule, een theatrale tour de beroemde geleerde én zijn werk tot leven worden gewekt. Klapstuk is een bezoek aan een replica van de Grote Elektriseermachine uit 1784, die in opdracht van directeur Martinus van Marum werd gebouwd om het fenomeen elektriciteit nader te kunnen onderzoeken.

 Een vrouw krijgt permanente krullen in de Londense kapsalon Eugène Limited, Alexander Bassano Photographic Studios Limited, 1923, Museum of London

Beeld: 
Een vrouw krijgt permanente krullen in de Londense kapsalon Eugène Limited
, Alexander Bassano Photographic Studios Limited, 1923, Museum of London

 

Reacties Britse pers op Electricity - The Spark of Life

‘Toont het belang van elektriciteit in het dagelijks leven en als inspiratie voor uitvinders, wetenschappers, schrijvers en kunstenaars’ – BBC History Magazine

‘Kabinet van technische curiositeiten’ – Blueprint

****
 – Evening Standard