Het Lorentz Lab — Teylers Museum

Het Lorentz Lab

Over het laboratorium van Lorentz

Vanaf de opening in 1784 tot het begin van de 20e eeuw was Teylers Museum een plek waar actief wetenschappelijk onderzoek werd bedreven en waar de resultaten getoond werden aan een breed publiek. Wist je dat Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz zijn eigen laboratorium in Teylers Museum had waar hij vanaf 1909 tot zijn dood in 1928 werkte? Grote wetenschappers, waaronder Einstein, bezochten hem hier. Met de restauratie en openstelling van het voormalige Lorentz Lab brengt Teylers zijn natuurkundige collectie weer tot leven. Met de theatrale tour De Lorentz Formule kun je het Lorentz Lab exclusief bezoeken. De tour is ontwikkeld door de Haarlemse theatermaker Rieks Swarte en duurt 40 minuten. Twee acteurs nemen je met een klein groepje publiek mee terug in de tijd. Het is alsof je professor Lorentz in zijn lab bezoekt, net als Einstein dat deed! Lees hier meer over de voorstellingen

De grootste Elektriseermachine

Spectaculair is de werkende replica van Teylers beroemdste instrument: de Elektriseermachine die museumdirecteur Martinus van Marum in 1784 speciaal voor het museum liet bouwen. Napoleon bezocht in 1811 Teylers Museum om de machine te zien. Laat de reusachtige glasschijven draaien en verwonder je over knetterende elektriciteit.

Lorentz en Einstein

Lorentz werd bekend door zijn onderzoek naar elektromagnetische eigenschappen. Ook nam hij aan dat de lichtsnelheid de hoogst mogelijke snelheid is. Daarmee legde hij de basis voor de relativiteitstheorie die Albert Einstein in 1915 presenteerde. Lorentz was de nestor van de natuurkundigen in zijn tijd, de twintig jaar jongere Einstein keek tegen hem op en beschouwde hem als een grote inspiratiebron. Einstein bezocht in 1911 Lorentz in het lab. Teylers Museum wilde deze historische plek graag koesteren en heeft juist daarom het Lorentz Lab gerenoveerd en heringericht om het zo weer nieuw leven in te blazen en het publiek te vermaken met de wonderen van de natuurkunde.

Het Lorentz Lab en Pieter Teylers Huis

De opening van het Lorentz Lab door Zijne Majesteit de Koning op 17 mei 2017 is een eerste mijlpaal en onderdeel van een Masterplan. Dit omvat de restauratie en herinrichting van:

  • Pieter Teylers Huis (het voormalige woonhuis van Pieter Teyler en de zetel van Teylers Stichting), 
  • De Kasteleinswoning (de kastelein was vroeger de conservator die de collectie van Teylers Museum beheerde en in het woonhuis een atelier had)
  • Het Laboratorium (het laboratorium waar Lorentz lange tijd werkte)
  • De binnentuin 

Lifelong Learning in Lorentz Lab

Het Lorentz Lab is bedoeld voor alle bezoekers. Door zelf iets in beweging te zetten kun je plezier beleven aan onverwachte ontdekkingen, net als twee eeuwen geleden. Dit past bij het streven om inzichtelijk te maken hoe spectaculair die proeven waren voor bezoekers uit vorige eeuwen. Dat is bijna niet in te denken zonder het echt zelf te zien, horen, ruiken en voelen. Teylers Museum zet hiermee een traditie voort van ontdekken, leren en verwonderen voor alle leeftijden.

 De theatrale rondleiding De Lorentz Formule werd ontwikkeld met dank aan de Bank Giroloterij.

Bekijk de praktische en actuele informatie over De Lorentz Formule.