Knetterende elektriciteit

Alles over stroom. Voor groep 6-7-8.

Knetterende elektriciteit

Toen elektriciteit nog een onbekend verschijnsel was, wilde Martinus van Marum, de eerste museumdirecteur, onderzoeken wat elektrische vonken zijn. Daarom liet hij in 1784 de elektriseermachine bouwen. Het is de grootste elektriseermachine ter wereld! De kennismaking met elektriciteit begint hier.

Hoe werkt het?

De leerlingen ontdekken tijdens deze actieve rondleiding wat stroom is en wat het verschil is tussen statische en dynamische elektriciteit. Ze mogen zien en voelen (ongevaarlijk) hoe het geleiden van stroom werkt. De Wimshurstmachine laat hun haren te berge rijzen!

In het Educatief Paviljoen bekijken de leerlingen een kort filmpje over (statische) elektriciteit en doen ze zelf een aantal eenvoudige proefjes met stroom.

Weervrouw Willemijn Hoebert legt in 'Huisje Boompje Beestje' alvast uit wat bliksem is en hoe een bliksemafleider werkt. Bekijk hier de opname!

Doelgroep: groep 6-7-8

Duur: 60 minuten

Kosten: 60 euro (t/m 15 leerlingen) 110 euro (t/m 30 leerlingen)

Reserveren: de rondleiding is te boeken van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Maximaal 1 groep per uur. Reserveren kan via  of 023 5160972 (kantoortijden)

Download de docentenhandleiding hier.

Download de Tule hier.

Knetterende Elektriciteit maakt deel uit van Cultuurmenu Haarlem en Kunstmenu Haarlemmermeer.