Tips voor thuis en in de klas! — Teylers Museum

Tips voor thuis en in de klas!

Bezoek Teylers Virtueel

Zo is het mogelijk om virtueel door ons gebouw te dwalen. Je kunt zelfs op plekken komen waar je misschien nog nooit geweest bent, zoals in onze prachtige Bibliotheek. Of volg een online rondleiding. Niemand minder dan paleontoloog Anne Schulp leidt je rond door de spannende tentoonstelling Dinomakers en vertelt alles over fossielen en wat die ons geleerd hebben over de dinosauriërs. Collectiemedewerker Tim de Zeeuw vertelt is zijn rondleiding alles over de Fossielenzalen, kruipt in de vitrines en laat zijn favoriete fossiel zien. De rondleidingen zijn te bekijken via Facebook of ons YouTube-kanaal

In deze aflevering van Klokhuis wordt helder uitgelegd hoe Teylers Museum is verbonden met de Verlichtingsidealen uit de late 18e eeuw. In het boek 'Sara Burgerhart' van Betje Wolff en Aagje Deken uit 1782 worden revolutionaire ideeën gedeeld over wat vrouwen wel en niet mogen. Presentatrice Tirsa bekijkt in Teylers historische bibliotheek de eerste versie van het boek. 

Teylers Museum en de Verlichting is onderwerp van aflevering 8 van 'Vroeger was het anders - de Pruikentijd' (15 min), voor kinderen uit groep 5 en hoger. Verwonder je over Pieter Teyler, de mammoet en de Mosasaurus, Napoleon en de elektriseermachine!

Een kortere uitleg over het oudste museum van Nederland (3 min) van SchoolTV is hier te vinden.

Voor kinderen van 5 - 8 jaar is er een uitzending van Huisje Boompje Beestje geweid aan bliksem, met uitleg van weervrouw Willemijn Hoebert in Teylers Museum. 

Voor leerlingen van 13 - 18 jaar is dit een leuke, korte wisebit over wat je allemaal kunt bewaren in een museum (1,5 min).

Geef kleur aan je dag!

Download deze leuke kleurplaten en ga aan de slag! Laat je ons via TwitterFacebook of Instagram even zien hoe mooi je kleurplaat geworden is?

Laat je voorlezen!

Lees samen het spannende digitale prentenboek Beer is los, als je dan straks weer naar het museum komt zul je zien dat je heel veel uit het boekje zult herkennen.

Experimenteer erop los!

Meer zin in iets wetenschappelijks? Kijk dan eens deze Spotlight van Naturalis waarin  Trienke van der Spek, ons Hoofd Wetenschapscollecties, alles vertelt over een heel bijzonder collectiestuk, het topje van de Mont Blanc. Ze vertelt waarom dit collectiestuk zo bijzonder is en waarom het fijn is om hier nu een 3D print van te hebben. 

Of ga zelf aan de slag en kijk op Proefjes.nl, hier vind je eenvoudige proefjes voor iedereen vanaf 8 jaar. Maak kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie en wie weet ontdek je wel dat je later super graag wetenschapper wilt worden! 

Kunst en Vliegwerk workshops

We hebben speciaal voor deze tijd een paar van onze beroemde Kunst en Vliegwerkworkshops voor je op papier gezet zodat jullie ook in de klas een prachtig kunstwerk kunnen maken!

Download hier de instructies van:

Wonderlijke wereld vol dino's

Kruip in de huid van Leonardo

Portret geeft knipoog

Schaduwspel

Dat kan ik ook!

Op Instagram maken veel mensen nu mooie kunstwerken na, gewoon met spulletjes uit huis en huisgenoten. De foto's worden gedeeld via Tussen Kunst & Quarantaine.

Heb jij thuis nog een paar poezen (of knuffels) en een piano? Dan kun je vast De Pianoles van Henriëtte Ronner-Knip wel namaken! Of wat dacht je van De Trommelslaagster van Isaac Israëls? Vergeet ons niet te taggen (@TeylersMuseum)!

Ook bij de Vereniging Rembrandt deden ze mee! Marijke koos voor 'Portret van een non, mogelijk Barbara Bloemaert, de halfzus van de kunstenaar' door Abraham Bloemaert (1564-1651) uit onze collectie.