Onderwijsprogramma's bij Hockney's Eye — Teylers Museum

Onderwijsprogramma's bij Hockney's Eye

Beeldende vakken, CKV en Kunst - vmbo/havo/vwo - alle leerjaren - 23 sept 2022 t/m 29 jan 2023

Maak kennis met David Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters. 

Bezoek de tentoonstelling met jouw klas. Voor leerjaar 1-3 zijn er rondleidingen in combinatie met een creatieve workshop. Leerlingen uit 4-6 havo/vwo bezoeken de tentoonstelling zelfstandig met een uitdagende kijkwijzer.

De wereld op het platte vlak
Al zijn hele carrière lang onderzoekt Hockney (Verenigd Koninkrijk, 1937) hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Volgens hem deden zij dit niet alleen op basis van waarneming met het blote oog (‘eyeballing’ in zijn woorden) of door toepassing van lijnperspectief, maar maakten zij ook al gebruik van optische hulpmiddelen zoals lenzen en spiegels. In Hockney’s Eye staat dit belangrijke – en niet onomstreden – thema in zijn oeuvre voor het eerst centraal.

Hockneys Blik – vmbo/havo/vwo 1-3
Hockney past op geheel eigen wijze zijn visie op perspectief toe in zijn werk. Hij keert het om, voegt verdwijnpunten toe, werkt met spiegels en verwerkt ‘tijd om te kijken’. Geniet, reflecteer en experimenteer tijdens een rondleiding met workshop van Hockneys eigenzinnige en kleurrijke werk. 

Let op: dit programma kan alleen tussen 09.00 en 12.30 uur worden afgenomen

Doelgroep: vmbo/havo/vwo 1-3

Duur: 90 minuten

Kosten: 80 euro (t/m 15 leerlingen) 160 euro (t/m 30 leerlingen)

Materiaal voor docenten: docentenhandleiding met voorbereidings- en verwerkingsles

Het oog van Hockney – havo/vwo 4-6
Kunstenaars vertalen de ruimtelijke werkelijkheid naar het platte vlak. Volgens Hockney deden de oude meesters dit niet alleen op basis van directe waarneming, maar maakten zij ook gebruik van optica zoals lenzen en spiegels. Leerlingen onderzoeken in tweetallen met een uitdagende kijkwijzer de werking van optische instrumenten en tot welke (artistieke) effecten deze leiden. Aan de hand van activerende vragen vormen leerlingen hun eigen mening over Hockneys intrigerende theorieën en kunstwerken. In de verwerkingsles op school onderzoeken ze welke gevolgen verschillende perspectieven kunnen hebben op het wereldbeeld, door twee soorten projecties van de wereldkaart te analyseren.

Doelgroep: havo/vwo 4-6

Duur: 60 minuten

Kosten: € 2,50 per leerling, begeleiding mag gratis naar binnen, minimaal 1 begeleider per 10 leerlingen. Dit programma is zonder rondleider.

Materiaal voor docenten: docentenhandleiding met voorbereidings- en verwerkingsles

Reserveren.
Bovengenoemde programma’s zijn alleen te boeken van 23 september tot en met 29 januari 2023. Hockneys blik voor de onderbouw kan alleen tussen 09.00 en 12.30 uur worden afgenomen. Maximaal 1 groep per 90 minuten. Het Oog van Hockney voor de bovenbouw kan tussen 09.00 en 15.30 uur starten. Maximaal 1 groep per keer. Reserveren kan via reserveringen@teylersmuseum.nl of 023 5160972 (kantoortijden).