Tastbare Verlichting

Ontdek hoe zichtbaar de Verlichting aanwezig is in Teylers Museum. Voor havo/vwo 2.

Tastbare Verlichting

Teylers Museum stamt uit de 18e eeuw, de tijd van de Verlichting. Dat uit zich op vele manieren; het blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat het zoveel verschillende collecties bewaart. In het museum vind je fossielen, mineralen, natuurkundige instrumenten, kunst, munten en penningen en boeken. Het blijkt ook uit het feit dat er tot ver in de 20ste eeuw een zelfstandig natuurkundig laboratorium aan het museum verbonden was, waar o.a. Nobelprijswinnaar prof. Lorentz nog onderzoek heeft gedaan. Deze feiten en nog veel meer komen aan bod in de kijkwijzer die leerlingen (geschiedenis) kunnen gebruiken om zich te verdiepen in de Verlichting en Teylers Museum.

De Verlichtingswijzer kan zonder rondleider worden gedaan. Begeleiding vanuit de school is wel noodzakelijk (1 begeleider per 10 leerlingen).

Doelgroep: havo/vwo 2

Duur: 1 uur

Kosten: 2 euro per leerling, begeleiding mag gratis naar binnen.

Reserveren: het bezoek is te boeken van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur, minimaal een week van te voren. Maximaal 60 leerlingen per uur. Reserveren kan via  of 023 5160972 (kantoortijden)

Extra: docentenhandleiding inclusief voorbereidende en verwerkingsles. 

  • Download hier de Docentenhandleiding Verlichting
  • Bekijk hier de kijkwijzer Tastbare Verlichting, versie A
  • Bekijk hier de kijkwijzer Tastbare Verlichting, versie B