Acht woorden per minuut — Teylers Museum

Acht woorden per minuut

Blog door conservator Jan Pelsdonk

In 1866 kwam – na eerdere mislukkingen – een trans-Atlantische telegraafverbinding tussen Europa en Amerika tot stand, de Submarine Telegraph. Daarvoor moest een kabel van zo’n 3000 km lang worden gemaakt en op de bodem van de oceaan worden afgezonken. De kabel werd gelegd tussen Dairbhre (Valentia Island) in Ierland en Heart’s Content in Newfoundland, Canada.

Het aanleggen van de kabel was een heel avontuur dat met de nodige tegenslagen gepaard ging. Tot de verbinding een feit was had menig geleerde een hard hoofd gehad in de haalbaarheid. Toen de verbinding een feit was is de kabel zo’n 100 jaar lang gebruikt. De zendsnelheid van berichten lag nog niet erg hoog: ongeveer acht woorden per minuut. Pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw raakte de kabel in onbruik door nieuwe, snellere kabelverbindingen en satellietverbindingen.

Kast met monsters van telegrafie-kabels. (FK 1056)

Dit heroïsche pionierswerk rond de ontwikkeling van de communicatiemogelijkheden – het ontdekken en ontsluiten van de wereld – past goed in Teylers Museum. In de vorm van een stukje van de beroemde kabel ligt deze revolutionaire ontwikkeling schier vergeten naast andere bijzondere kabels in een vitrinekastje in de Instrumentenzaal.

John Pinches, Aanleg van de trans-Atlantische telegraafkabel. 1866, brons, 26 mm (TMNK 14784)

Daarnaast herinnert ook een penning aan de totstandkoming van deze bijzondere verbinding. De penning is in Londen gemaakt door John Pinches (1825-1905), die enige jaren daarvoor ook penningen had gemaakt voor de Wereldtentoonstelling in Londen van 1862. De voorzijde toont een kabel achter en rond de drietand van Neptunus met bliksems, de wapenschilden van de Verenigde Staten van Amerika en het Verenigd Koninkrijk en twee mirtetakken. De teksten verduidelijken: SUBMARINE TELEGRAPH. FINIS CORONAT OPUS (bekroond einde van het werk). THE ATLANTIC CABLE COMMENCED JULY 7TH COMPLETED JULY 27. 1866.

In de zomer van 1998 verscheen een artikel door Bob Caron in Teylers Magazijn 59 over de kabelaanleg.

Robert Dudley, Het eerste telegraafkantoor in Heart’s Content. 1866, waterverf en grafiet, 24 x 35 cm (publiek domein, The Metropolitan Museum of Art, New York, nr. 92.10.86)

Deze blog werd geschreven op 29 juni 2022.