Corona - een aanwinst — Teylers Museum

Corona - een aanwinst

Blog door conservator Jan Pelsdonk

De voorbije twee jaar zijn getekend door corona. Zieke mensen, reisbeperkingen, gesloten musea enzovoorts. Toch was het niet alleen maar kommer en kwel. Er zijn nieuwe initiatieven van de grond gekomen, zoals podcasts en deze serie blogs, over het museum en de collectie. Ook raakten sommige kunstenaars door de uitzonderlijke situatie geïnspireerd, waaronder Kevin Timmerman uit ’s-Hertogenbosch, van wie het museum in 2021 het hier afgebeelde kunstwerkje kocht. Het is een munt van twee euro uit Duitsland, die aan de rand is uitgezaagd en tentakelachtige uitstulpingen heeft gekregen, net zoals – sterk uitvergroot – het coronavirus.

 

Kevin Timmerman, Corona twee euro. 2021 (2019), nikkel en koper-nikkel, 25 mm (TMNK 17209)

 
Dit tot penning gezaagde muntstuk is niet alleen een herinnering aan de coronatijd. Het is onbedoeld tevens een symbool geworden voor de terugtrekkende beweging die het chartale (fysieke) geld maakt. In toenemende mate worden in Nederland betalingen in het digitale circuit gedaan, waardoor het gebruik van muntgeld de afgelopen jaren schrikbarend is afgenomen. Ook de coronaperiode heeft hier een bijdrage aan geleverd, omdat meer mensen munten als ‘vies’ en ‘potentiële ziekteoverbrenger’ bestempelden. Het zou mij sterk verbazen als er in Nederland over 25 jaar nog met muntgeld betaald kan worden.

Wat kan er dan nog met al die oude munten gedaan worden? Oppotten, verzamelen, in de grond stoppen... Dit is maar een kleine greep aan mogelijkheden. Timmerman heeft zijn eigen antwoord gevonden. Hij verandert het uiterlijk van de munten en maakt er zo weer nieuwe voorwerpen van, zoals de Corona twee euro. Een ander voorbeeld van zijn werk is Darwinism, waarbij hij munten van Australië en IJsland heeft gecombineerd en zo de geestelijk vader van een vis met kangoeroepoten is geworden.

 

Kevin Timmerman, Darwinism. 2021, nikkel-messing en brons, 30 mm (TMNK 17208)

Deze blog is geschreven door conservator numismatiek Jan Pelsdonk op 25 juli 2022.