Een verzamelaar met passie — Teylers Museum

Een verzamelaar met passie

Blog door conservator Jan Pelsdonk

Onlangs is in het museum een kleine tentoonstelling geopend met hedendaagse penningkunst. De penningen zijn bijeen verzameld door Hans de Koning (1929), die ze aan het museum heeft geschonken. Dit is niet de eerste schenking die hij aan het museum heeft gedaan. In 2014 schonk hij een grote collectie hedendaagse penningkunst aan het museum. Beide schenkingen opgeteld gaat het om 450 exemplaren.

Penningen zijn muntachtige voorwerpen maar geen betaalmiddel. Ze worden met name gemaakt om personen of gebeurtenissen vast te leggen. Ook komen penningen als vrije kunstuiting voor.

De Koning is nog steeds actief in het verzamelen van penningen en geregeld publiceert hij over de makers en hun penningen. Veel penningen – met name beeldhouwerspenningen – heeft De Koning bij de kunstenaars zelf verworven. Bij de feestelijke onthulling in 2014 heeft De Koning een boekje samengesteld met een opsomming van de kunstenaars en de penningen. In de jongste uitgave van het museumtijdschrift Teylers Magazijn (te koop in de museumwinkel) wordt aandacht aan de nieuwe schenking besteed.

De nieuwe schenking bevat penningen van kunstenaars met klinkende namen, zoals Eric Claus, Nynke Schepers, Christl Seth-Höfner en Geer Steyn. Ook werk van de recent overleden kunstenaars Ruth Brouwer (1930-2020), Guus Hellegers (1937-2019) en Theo van de Vathorst (1934-2022) is vertegenwoordigd.

Christl Seth-Höfner, Libelle / meer met savanne. 2000, zilver, 78 mm

Nynke Schepers, Rhetorica. 2006, brons, 102 x 97 mm

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 4 juni in de Penningvitrine. Daarnaast kunnen geïnteresseerden in de penningkunst ook hun hart ophalen in het Numismatisch Kabinet, waar permanent vele honderden munten en penningen liggen tentoongesteld, waaronder een overzicht van de ontwikkeling van de penningkunst van de Italiaanse renaissance tot heden.

Ruth Brouwer, Lente. 1988, brons, 98 mm