Engelse arts ontwikkelt vaccin! — Teylers Museum

Engelse arts ontwikkelt vaccin!

Blog door conservator Jan Pelsdonk

De huisarts en chirurg Edward Jenner heeft een remedie gevonden tegen een van de meest gevreesde ziektes, die voor zo’n 10% van de bevolkingssterfte zorgde. Jenner nam een monster af van een besmet meisje en injecteerde dit in iemand anders. Deze werd ziek maar was al snel weer beter. Toen Jenner deze persoon nogmaals probeerde te besmetten bleek hij immuun geworden te zijn. Nadat diverse andere mensen op deze manier behandeld waren met hetzelfde gevolg, was ontegenzeggelijk bewezen dat de vaccinatie het gewenste effect had. 

Helaas gaat het hier niet over het coronavirus. Het meisje was besmet met het koepokken-virus en het gaat hier om de ontwikkeling van het pokken-vaccin. Jenner publiceerde in 1798 over zijn onderzoek. Het zou nog enige decennia duren voordat iedereen de behandelmethode had geaccepteerd. De hierbij afgebeelde penning is in 1823 gemaakt door Friedrich Loos in Berlijn en herinnert aan het overlijden van Jenner. De voorzijde toont Jenners portret, op de keerzijde dansen kinderen rond een koe.

Teylers Museum heeft een mooie, bijzondere collectie munten en penningen. Het gaat daarbij lang niet alleen om oude exemplaren. Ook werk van hedendaagse kunstenaars is goed vertegenwoordigd. Daar volgt binnenkort een stukje over. Hopelijk verschijnt er spoedig weer een nieuwe penning: reikhalzend kijk ik nu al uit naar een penning ter ere van de – hopelijk aanstaande – ontdekker(s) van een vaccin tegen het coronavirus!

Jan Pelsdonk (1971) is sinds 2008 conservator van het numismatisch kabinet.
Geschreven op: 25 maart 2020