Kennis en kunst. Twee tekeningen van Abel Rodríguez — Teylers Museum

Kennis en kunst. Twee tekeningen van Abel Rodríguez

Blog door hoofdconservator kunstverzamelingen Terry van Druten

Begin 2021 heeft Teylers als eerste Nederlandse museum twee bijzondere tekeningen verworven van de Colombiaanse kunstenaar Abel Rodríguez.

Rodríguez werd in 1941 geboren als Mogaje Guihu, lid van de Nonuya-stam in het Amazonegebied, waar hij van zijn oom de voorouderlijke kennis meekreeg over het oerwoud. Hij raakte bekend als ‘plantenbenoemer’ en werd als zodanig ingehuurd door Tropenbos International om als specialist te helpen bij de botanische determinatie van de oerwoudvegetatie. De tekeningen die hij hiervoor uit zijn geheugen maakte van het bos, beschrijven planten en dieren en leggen eeuwenlang oraal overgedragen kennis vast. Ze vormen unieke documenten op de grens van inheemse en westerse kennissystemen, die bovendien een bijzondere, eigen visuele kracht bezitten. Het is niet verbazingwekkend dat de tekeningen daarmee ook een prominente plek hebben veroverd in de hedendaagse internationale kunstwereld.

Juist vanwege zijn positie op het snijvlak van kunst en kennis is het werk van Rodríguez bijzonder op zijn plaats in Teylers Museum, waar het zich voegt tussen zowel hedendaagse als oude tekeningen en de talloze natuurwetenschappelijke en botanische werken in de verzameling.

 

Abel Rodríguez (1941)
El Arbol de la Vida y la Abondancia, 2020
Waterverf op papier, 70 x 100 cm.
Teylers Museum, schenking Marc-Jan van Laake en Ellen Gevers

 

Abel Rodríguez (1941)
Terrazza Alta, 2020
Waterverf op papier, 70 x 100 cm.
Teylers Museum, aangekocht met steun van Teylers Museum Vrienden Fonds

Terry van Druten werkt sinds 2008 in Teylers Museum en is sinds 2019 hoofdconservator van de kunstcollecties. Dit blog werd geschreven op 2 maart 2021.