Museum van de Verwondering — Teylers Museum

Museum van de Verwondering

De podcast van Teylers Museum

Museum van de Verwondering is de podcast van Teylers Museum, gemaakt door wetenschapsjournalist en episch Teylers-fan Diederik Jekel en podcast- en theatermaker Dide Vonk. In het voorjaar van 2021 werd de eerste, 9-delige reeks gelanceerd. Begin december verscheen de introductie-aflevering van de korte serie over Pieter Teylers Huis, die vanaf donderdag 26 mei een vervolg krijgt met drie gloednieuwe afleveringen.  

Museum van de Verwondering
Diederik Jekel en Dide Vonk nemen je mee door het oudste museum van Nederland. Stap binnen in deze tijdmachine, luister naar de intrigerende verhalen over het gebouw en de collecties van kunst en wetenschap en ontdek waarom Teylers al sinds 1784 een eerbetoon aan de verwondering is.

Samen gaan Diederik en Dide door de zalen, langs de vitrines met fossielen, muren vol schilderijen en kasten met instrumenten. Ze gaan op zoek naar de verhalen achter het museum en de objecten. Wie was Pieter Teyler eigenlijk en zijn zijn idealen nog actueel? Wat heeft wetenschap met kunst te maken? Waarom ontwierp Teylers eerste directeur Martinus van Marum de grootste Elektriseermachine ter wereld? Hoe sexy is een snelkookpan? Wat is verwondering precies en waarom is het belangrijk om je altijd te blijven verwonderen?

Diederik en Dide ontmoeten ook medewerkers van het museum, die vertellen waar hún hart sneller van gaat kloppen. Zo was hoofdconservator wetenschap Trienke van der Spek maar wat graag aanwezig geweest bij een 18e-eeuwse proef waarbij een lange metalen draad aan de galerij van de Ovale Zaal onder spanning werd gezet met de Grote Elektriseermachine en de hele zaal blauw oplichtte in het donker. Wim, al bijna 40 jaar beveiliger, vertelt dat bezoekers in zijn begintijd nog moesten aanbellen bij de voordeur.

De podcast Museum van de Verwondering is gratis te beluisteren via alle podcastapps. De afleveringen verschijnen om de week. De eerste reeks bestaat uit 9 afleveringen. De nieuwe 4-delige reeks gaat over Pieter Teylers Huis. Volg de podcast om niks te missen! 

Presentatie: Diederik Jekel, Dide Vonk 
Productie, editing en montage: Dide Vonk
Mixage: Sonya Vos
Muziek: Albrecht Haan, Studio QKLQ
Artwork: Studio Wesseling

Je luistert de podcast Museum van de Verwondering via je favoriete podcast app, bijvoorbeeld:  

              

Mocht je het prettiger vinden om via YouTube te luisteren, dan kan dat ook.

We zijn heel benieuwd wat je van onze podcast vindt! Laat het ons weten door een recensie of sterretjes achter te laten of via onze sociale media. Of stuur ons een !