De Kippenlunch — Teylers Museum

De Kippenlunch

Blog door hoofd collectiebeheer wetenschap Herman Voogd

Op 8 april 1778 overleed de “founder” van het museum, Pieter Teyler van der Hulst, ten gevolge van een ‘een zeer schielijk toeval’. Op 14 april 1778 werd hij in de Grote kerk te Haarlem begraven waar zijn graf, als onderdeel van de kerkvloer, nog steeds te zien is.

8 april 1778 is tegelijkertijd de dag dat het testament van Teyler voor het eerst ten uitvoer werd gebracht. De uit zijn directe vriendenkring benoemde vijf executeurs-testamentair kwamen bijeen in Pieter Teylers Huis (voorheen Fundatiehuis) aan de Damstraat om te gaan overleggen wat er met zijn nalatenschap zou moeten gebeuren.

De vijf vrienden werden Directeuren van Teylers Stichting genoemd en vormden het dagelijks bestuur van deze stichting. Sinds 1778 hebben ruim 50 personen de functie van Directeur van Teylers Stichting bekleed. Elk jaar komen Directeuren op de sterfdag van Pieter Teyler in het Fundatiehuis bijeen, want dat huis zou ‘voor altoos en ten eeuwigen dage moeten blijven in zijn geheel en onverkogt’.

Het is een lange traditie dat Directeuren op 8 april een lunch gebruiken in de zogenaamde Kleine Herenkamer van Pieter Teylers Huis, de zogenaamde 'kippenlunch'. Daar zijn de partners van Directeuren en de directeur van het museum bij aanwezig. De borden waarvan gegeten wordt komen uit de nalatenschap van Pieter Teyler.

De maaltijd wordt bereid in de “upstairs downstairs” keuken waar in de loop van de decennia maar een paar moderne aanpassingen zijn gedaan.

Het menu bestaat traditiegetrouw uit kippenragout met aardappelpuree en fleurons van bladerdeeg, worteltjes met peterselie en hazelnootschuimtaart als dessert. Daarbij wordt witte wijn geschonken. Hoe lang zich dit precies al afspeelt is niet bekend maar een van Directeuren heeft uitgezocht dat het in de 18de eeuw gebruikelijk was dat na afloop van begrafenissen kippenragout op het menu stond.

Omdat Pieter Teylers Huis wordt verbouwd en gerestaureerd om eind 2021 voor het publiek weer spectaculair open te gaan wordt er voor de herdenking van de sterfdag van Teyler de laatste jaren uitgeweken naar een zaal in het museum. 

 

Herman Voogd werkt sinds 1992 bij Teylers Museum. Hij is hoofd collectiebeheer van de wetenschappelijke collecties. Dit blog werd geschreven op 8 april 2020. De afbeeldingen zijn van vóór de grote restauratie van Pieter Teylers Huis.