Van harte gefeliciteerd, Majesteit! — Teylers Museum

Van harte gefeliciteerd, Majesteit!

Blog door conservator Jan Pelsdonk

Koningsdag 2020 is anders dan anders. Lege straten en digitale kleedjes... De vlaggen aan de gevels zijn gebleven, maar voor de rest is het stil. Net als in Teylers Museum, al is toch juist dáár De Koning te vinden. 

Sinds 2014 zelfs. In dat jaar schonk Hans de Koning (1929) zijn collectie moderne penningkunst aan het museum. Met deze bijzondere verzameling kon het museum in één klap een grote leemte vullen. De privécollectie van Pieter Teyler – de grondlegger van Teylers Museum – werd in de negentiende eeuw nog belangrijk aangevuld, maar in de eerste helft van de twintigste eeuw kwam de klad in het verzamelen van nieuwe penninguitgiften. Hans de Koning had, deels samen met zijn broer Piet, een collectie Nederlandse penningen aangelegd die hij voor een groot deel verwierf door bij de kunstenaars langs te gaan. Hans heeft een goed oog voor penningen met sterke vormentaal en mooie belettering; beeldhouwerspenningen zoals hij het zelf noemt.

De Koning verzamelt nog steeds. Zo ruilde hij een serie dubbele penningen – exemplaren die al in Teylers Museum aanwezig waren – voor het bij deze tekst afgebeelde exemplaar. De maker is beeldhouwer Siemen Bolhuis. Sindsdien ligt deze penning tussen vele andere exemplaren te pronken in de vaste opstelling van het Numismatisch Kabinet. De Koning ligt er dus niet alleen vandaag, maar ook in de komende weken en jaren. Zelfs tijdens de coronacrisis van dit moment, al zullen weinig mensen de kans hebben om hem daar te zien. Breng deze penning vooral een bezoekje zodra het museum weer open is. Koning Willem-Alexander is tenslotte – zoals de keerzijde van de penning aangeeft – een koning met een luisterend oor, om kloven tussen mensen te overbruggen: EEN KONING OM TE VERBINDEN.

Hopelijk tot spoedig weerziens in het museum. En voor nu: van harte gefeliciteerd, Majesteit!

Siemen Bolhuis, Koning Willem-Alexander. 2014, brons, 70 x 86 mm (TMNK 13810)

Jan Pelsdonk (1971) is sinds 2008 conservator van het numismatisch kabinet.
Geschreven op: 24 april 2020