Activiteiten bij Wybrand Hendriks was hier! — Teylers Museum

Activiteiten bij Wybrand Hendriks was hier!

Rondleidingen, workshops, een stadswandeling en meer

01 november 2023 t/m 07 januari 2024

Verdiepende activiteiten voor jong en oud

Bij de tentoonstelling Wybrand Hendriks was hier! zijn diverse publieksactiviteiten en rondleidingen te volgen.

In de voetsporen van Wybrand: Stadswandeling door Haarlem

Reserveer hier je ticket voor een unieke wandeling door Haarlem aan de hand van de werken van Wybrand Hendriks (1744-1831).

Wybrand Hendriks woont aan het eind van de achttiende eeuw in Pieter Teylers Huis en ontwikkelt zich daar tot een van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd. Hij vindt zijn onderwerpen in zijn naaste omgeving, zoals de stad Haarlem, het Huis en Teylers Museum. Niet alleen van de elite die zich liet portretteren, maar ook van dienstmeiden, vissersvrouwen, marktlui en nachtwachten. Wandel door “zijn” Haarlem met een van onze gidsen en bezoek de plaatsen die voor hem van betekenis waren. Bestaan ze nog? Zijn ze veranderd, of eigenlijk nog precies hetzelfde? Waarom legde hij ze vast, welke verhalen horen erbij? Bekijk Haarlem door Wybrands ogen!

Let op: deze wandeling vindt volledig buiten plaats. Je start bij Teylers Museum, maar eindigt bij Klein Heiligland 12, Haarlem, nabij het Frans Hals Museum. Met dit ticket kun je vooraf of na de wandeling Teylers Museum en de tentoonstelling Wybrand Hendriks was hier! bezoeken.

Boek een rondleiding voor een eigen gezelschap:
Je kunt deze wandeling en/of een rondleiding door de tentoonstelling ook exclusief reserveren voor een eigen groep op een eigen gewenste datum en tijd. Klik hier voor meer informatie.

Wanneer: zaterdag 25 november en 30 december
Tijden: van 13.30 tot 15.00 uur
Voor wie: voor iedereen vanaf 18 jaar
Kosten: reserveren is noodzakelijk en kan alleen online. Reserveer hier je tickets. Je ticket is ook je entreebewijs voor het museum. Voor deze rondleidingen vragen we een bedrag van 5,00 euro p.p. boven op je entreebewijs.
Let op: deze wandeling vindt volledig buiten plaats. Je start bij Teylers Museum en eindigt bij Klein Heiligland 12, Haarlem, nabij het Frans Hals Museum.

Exclusieve rondleiding door de tentoonstelling Wybrand Hendriks was hier!

Wybrand Hendriks werkte van 1785 tot 1820 in Teylers Museum als opzichter van de kunstcollectie en ‘kastelein’: bewoner en beheerder van Pieter Teylers Huis, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het huis en het museum. Een man met humor en relativeringsvermogen, die 25 jaar samenwerkte met de eigenwijze directeur van het museum, Martinus van Marum. In deze rondleiding hoor je meer over zijn leven, zijn veelzijdigheid als kunstenaar, zijn politieke belangstelling, netwerk en werk voor Teylers Museum.

Duur: 1 uur
Maximaal: 15 personen per rondleider
Kosten: € 75 per groep (max. 15) NL / € 80 anderstalig
In overleg te reserveren tussen 30 september en 7 januari
Neem contact op via reserveringen@teylersmuseum.nl of 023-5160960

Familierondleiding Wie waar Wybrand

Geen kunstenaar is zo verbonden met Teylers Museum als Wybrand Hendriks (1744-1831). Aan het einde van de achttiende eeuw is hij verantwoordelijk voor de gang van zaken in het pas geopende Teylers Museum. Als directeur van de kunstverzameling verrijkt hij de collectie met fenomenale tekeningen van meesters als Michelangelo. Maar bovenal is hij een van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd. Maar wie was híj nu eigenlijk? Wie kende hij, waar woonde hij en wat vond hij interessant? Ontdek het samen tijdens een interactieve rondleiding waarin je op al jouw eigen verzonnen vragen antwoord probeert te vinden.

Wanneer: ieder weekend en extra tijdens de kerstvakantie
Tijden: van 13.30 tot 14.15 uur en van 14.30 tot 15.15 uur
Voor wie: voor iedereen vanaf 8 jaar
Kosten: de rondleiding is gratis toegankelijk, je hebt wel een ticket voor het museum en een voucher nodig, verkrijgbaar op de dag zelf bij de kassa, zolang de voorraad strekt

Familieworkshop Kunst en Vliegwerk: Portret geeft knipoog

Een portret dat uit zijn lijst stapt of naar je knipoogt, dat overkomt toch alleen Harry Potter? Nee hoor! Kijk naar de schilderijen van veelzijdig kunstenaar Wybrand Hendriks en maak zelf een tekening die kan bewegen...

Wanneer: iedere zondag en extra tijdens de kerstvakantie
Tijden: van 13.00 tot 15.30 uur
Voor wie: voor iedereen vanaf 4 jaar
Locatie: Educatief Paviljoen (achter het museumcafé)
Kosten: de workshop is gratis toegankelijk, je hebt wel een ticket voor het museum en een voucher nodig, verkrijgbaar op de dag zelf bij de kassa, zolang de voorraad strekt

Speurtocht Wybrand was hier!

Wybrand was hier! Hij werkte zo’n 200 jaar geleden in Teylers Museum als kunstenaar en ontving bovendien alle bezoekers. Gaan jullie met hem mee? Hij stelt je voor aan zijn vrouw en zijn kat, en samen ontdekken jullie nog veel meer over het museum en zijn werk.

Deze speurtocht is voor iedereen vanaf 8 jaar
Vraag om de gratis speurtocht bij de kassa

Koop je tickets online