Barok in Teylers — Teylers Museum

Barok in Teylers

Prentenkabinet

16 juli 2021 t/m 07 november 2021

De Italiaanse tekeningen van Teylers Museum zijn wereldberoemd. Ze behoren tot de belangrijkste aanwinst uit de geschiedenis van het museum: de aankoop in 1790 van meerdere albums met tekeningen uit de verzameling van Koningin Christina van Zweden (1626-1689) en de Romeinse edelman Livio Odescalchi (1658-1713). In een klap was het kersverse museum ruim zeventienhonderd tekeningen rijker.

In deze tentoonstelling tonen we een selectie van de mooiste Italiaanse tekeningen uit de zeventiende eeuw, de periode van de barok. Ze weerspiegelen voor het grootste gedeelte de persoonlijke smaak van Odescalchi, die optrad als mecenas van verschillende kunstenaars en voornamelijk eigentijdse kunst kocht. Hij gaf vooral de voorkeur aan landschapstekeningen en uitgewerkte figuurstudies. Laat je meevoeren door het drama en de emotie in het werk van grote barokkunstenaars als Annibale Carracci, Guido Reni, Guercino, Salvator Rosa en Giovanni Lorenzo Bernini.

De aanleiding voor deze tentoonstelling is het verschijnen van de bestandscatalogus Italiaanse tekeningen uit de zeventiende en achttiende eeuw (verkrijgbaar online en in de museumwinkel, ook de in 2000 verschenen catalogus over de tekeningen uit de vijftiende en zestiende eeuw is in onze winkel verkrijgbaar).

Symposium 27 oktober

Op 27 oktober organiseerden we een online symposium over het onderwerp. Je kunt het hier terugkijken:Giovanni Lorenzo Bernini, Een kind met een beschermengel, ca. 1660-65, pen en bruine inkt, penseel en bruine inkt, over zwart krijt op papier, 209 x 156 mm 

Koop je tickets online