Bloemenpracht — Teylers Museum

Bloemenpracht

Wegens succes verlengd! Kleurrijke tentoonstelling in het boekenkabinet over de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap

25 juli 2016 t/m 15 januari 2017

Wegens succes verlengd t/m 15 januari 2017.

Bloemenpracht

Planten lokken met hun bloemenpracht insecten, vogels en mensen: bondgenoten die voor hun voortplanting zorgen. In ruil bieden ze nectar, zaad, vruchten en hun geur. En hun schoonheid. Voor bloementelers, kunstenaars en wetenschappers vormen bloemen een bron van inspiratie en bieden ze inzicht in de geheimen van de natuur.

Kruisbestuiving tussen Kunst en Wetenschap

Deze tentoonstelling presenteert een fleurig boeket  botanische boeken uit de 17e, 18e en 19e eeuw, allemaal afkomstig uit de natuurhistorische bibliotheek van Teylers Museum. Ze zijn een prachtige illustratie van de kruisbestuiving van kunst en wetenschap.

Het beroemdste florilegium

Wellicht het beroemdste florilegium dat ooit is gepubliceerd, is het boek dat de Neurenbergse apotheker Basilius Besler van de Hortus Eystettensis te Eichstätt samenstelde. Hoewel geen botanische details zijn afgebeeld, is de wijze van bloeien van de 667 afgebeelde soorten voortreffelijk weergegeven. Teylers Museum bezit een zeer zeldzaam exemplaar: het combineert de luxe uitgave van de Hortus met een onbekend en hoogstwaarschijnlijk later toegevoegd handschrift. 

 H.J. Elwes, A monograph of the genus Lilium, z.p., 1880

Koop je tickets online