Buitenaards — Teylers Museum

Buitenaards

De jacht op planeten

14 juni 2014 t/m 26 oktober 2014

Tentoonstellingszaal

Buitenaards

De aarde is een klein druppeltje in de oceaan van de kosmos. De mens is een nieuwkomer op het toneel van de evolutie. Wij zijn nergens te vinden en we komen net kijken. Maar wat speelt zich allemaal buiten de aarde af? Bestaan er planeten die op de onze lijken? En leeft daar dan ook iets?

Reis deze zomer door de kosmos en ontdek hoe je planeten vindt, of er planeten zijn die op de aarde lijken en of je daar zou kunnen leven. Deze spannende familietentoonstelling is gemaakt door sterrenkundejournalist Govert Schilling.

Buitenaards leven

Al eeuwen lang wordt er gezocht naar planeten en leven buiten de aarde. De astronoom William Herschel, de eerste die een planeet ontdekte die je niet met het blote oog kan zien, dacht dat er wezens op de maan woonden. Eerder had sterrenkundige Christiaan Huygens al gespeculeerd over buitenaards leven. Sterrenkundigen zagen ruim honderd jaar geleden mysterieuze 'kanalen' op Mars- een ontdekking waardoor veel sciencefictionschrijvers zich lieten inspireren. Tot nog toe zijn er nog steeds geen aliens of andere buitenaardse wetens ontdekt.

Het Nova Mobiel Planetarium is dagelijks te bezoeken in de middag t/m 4 oktober 2014. 

Ontdekken

Op de tentoonstelling zie je prachtige telescopen, eeuwenoude boeken, foto's van het heelal en bijzondere animaties. Heel bijzonder is het NOVA Mobiel Planetarium da nu voor even in het museum staat. Daarnaast is er vooral heel veel te ontdekken en te doen. Hoe vind je eigenlijk een planeet. Hoe kun je erachter komen of daar leven is? En zouden we kunnen communiceren met aliens? Ga zelf op zoek naar een planeet, ervaar hoe groot het heelal is, verzin een boodschap voor een buitenaards wezen, of droom even lekker weg bij sciencefictionfilms.

Opening tentoonstelling

Lees hier de speech van museumdirecteur Marjan Scharloo, uitgesproken op vrijdagmiddag 13 juni 2014.

Koop je tickets online