Laatste kans: De aquarel

Tentoonstelling over de mooiste Nederlandse aquarellen uit de 19de eeuw

21 februari 2015 t/m 08 juni 2015

Tentoonstellingszaal

De aquarel

Bewonder de mooiste Nederlandse aquarellen uit de 19de eeuw. Een bijzondere dubbeltentoonstelling van De Mesdag Collectie en Teylers Museum met topstukken van Mesdag, Mauve, Koekkoek, Maris, Mondriaan en vele anderen. Op de website www.aquarelexpo.nl kom je alles te weten over de tentoonstelling.

Bloeiperiode

De negentiende eeuw is de bloeiperiode van de Nederlandse aquarel. Deze tentoonstelling laat zien hoe de aquareltechniek zich in de loop van de eeuw ontwikkelde van de 'gekleurde tekeningen' van romantische meesters als Koekkoek en Nuyen, tot de waterverfschilderijen van de Haagse School en de Tachtigers. Bekende kunstenaars als Mauve, Weissenbruch, Israëls en Breitner brachten het medium tot volle wasdom. De landschappen, interieurs en stadsgezichten die zij met water en pigment op papier tot leven riepen, behoren tot de hoogtepunten van hun oeuvres.

De aquarel in het 19de-eeuwse kunstleven

In de tentoonstelling is te volgen hoe de aquarel dankzij deze en andere kunstenaars een steeds voornamere plaats innam in het 19de-eeuwse kunstleven. Daarbij bestond een enorme rijkdom in vormentaal. Naast de impressionistische en atmosferische landschappen uit de Haagse School, blonken kunstenaars als Springer en Bles uit in juist onvoorstelbaar precies geschilderde aquarellen.

Teylers Museum en de aquarel

Teylers Museum bezit een grote groep negentiende-eeuwse aquarellen die werden verzameld door de toenmalige conservator Hendrik Jacobus Scholten (zelf ook een vaardig aquarellist). Naast deze werken uit eigen collectie, is de tentoonstelling aangevuld met bruiklenen van de mooiste aquarellen uit andere Nederlandse verzamelingen.

Speurtocht voor kinderen

Voor kinderen is er een spannende speurtocht! Deze kun je hier downloaden of gratis afhalen bij de kassa in de entreehal. Alles ingevuld? Als je klaar bent kun je een cadeautje ophalen. 

Een bijzondere samenwerking

De tentoonstelling is een samenwerking met De Mesdag Collectie in Den Haag, daar wordt ingegaan op de belangrijke rol van Hendrik Willem Mesdag als vervaardiger, verzamelaar en promotor van de aquarel. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus van uitgeverij Thoth.

Op vertoon van je entreebewijs van De Mesdag Collectie ontvang je €2 korting op je museumentree bij Teylers Museum en andersom. 

Lezingen en workshops

Bij de dubbeltentoonstelling De aquarel is een uitgebreid programma met lezingen en workshops van onder andere Siegfried Woldhek, Janneke Brinkman-Salentijn en Arno Kramer.


Zaalteksten 

De tentoonstelling is niet langer te zien in Teylers Museum. Wil je de zaalteksten van de tentoonstelling teruglezen? Kijk dan hier.

Koop je tickets online