De Lorentz Formule — Teylers Museum

De Lorentz Formule

Een theatrale rondleiding in het Lorentz Lab op vrijdag, zaterdag en zondag

24 september 2021 t/m 31 mei 2024

Een spannende zoektocht vervat het leven van Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) in een theatrale formule.

Met de theatrale tour De Lorentz Formule nemen twee acteurs je mee terug in de tijd, naar de periode 1909-1928 toen Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) in Teylers Museum zijn eigen bloeiende laboratorium had. In zijn werkkamer en lab ontdek je wie Lorentz was en hoe belangrijk hij voor de wetenschap is geweest. In deze werkkamer rekende Lorentz acht jaar lang aan oplossingen voor de huidige Afsluitdijk. Op zijn bureau ligt nog zijn correspondentie met zijn jonge fan Albert Einstein. Je gaat zelfs nog verder terug in de tijd, naar de 18e eeuw toen Teylers topstuk De Grote Elektriseermachine in Haarlem werd geïnstalleerd, waar vonken van wel zestig centimeter konden afspatten. De machine trok bewonderaars van over de hele wereld, onder wie de Franse keizer Napoleon.

De Lorentz Formule biedt een spectaculaire belevenis die exclusief in het Lorentz Lab te ervaren is. Theatermaker Rieks Swarte verdiepte zich in het leven van de onkreukbare geleerde en vatte het leven van Lorentz in een bijzondere theatrale formule.

Praktische informatie:

Bekijk de praktische en actuele informatie over De Lorentz Formule.

De makers:

De tour is een coproductie van Teylers Museum en Swarte Kunst, in samenwerking met Toneelschuur Producties.
Concept en regie: Rieks Swarte
Tekst: Rik van den Bos
Co-regie: Liesje Knobel
Kostuumontwerp: Carly Everaert
Uitvoerend producent: Corine Overvest
Acteurs: Anne Gehring, David van Uuden, Dorien van Gent, Emma Linssen, Eric- Jan Lens, Sjoerd Meijer, Tom Jaspers, Vera Ketelaars, Maureen Touwnaar, Aafke Buringh.

Deze voorstelling werd ontwikkeld met dank aan de VriendenLoterij.

Koop je tickets online