De Lorentz Formule in het Lorentz Lab

Beleef Teylers laboratorium zoals het rond 1910 was

18 mei 2017 t/m 18 mei 2020

In verband met de grote tentoonstelling Leonardo da Vinci is het van 1 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 niet mogelijk om vooraf plaatsen te reserveren voor De Lorentz Formule. Gedurende de tentoonstelling gaan de tours gewoon door, je kunt in het museum besluiten om mee te gaan.

LET OP: Zorg er wel voor dat je van tevoren een e-ticket boekt. Tijdens Leonardo da Vinci werken wij met tijdsloten en dient iedere bezoeker online een ticket te boeken. Het is niet mogelijk om De Lorentz Formule los van Leonardo da Vinci te bezoeken.

Na jarenlang onderzoek, renovatiewerk en ingrijpende verbouwingen opende Zijne Majesteit de Koning op 17 mei 2017 het Lorentz Lab. Een nieuwe, permanente vleugel van het museum waarin de geschiedenis van Teylers tot leven komt.

Met de theatrale tour De Lorentz Formule gaan bezoekers in het Lorentz Lab terug in de tijd; naar de periode 1909-1928 toen Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz in Teylers Museum zijn eigen bloeiende laboratorium had. En zelfs nog verder terug, naar de 18e eeuw toen Teylers topstuk De Grote Elektriseermachine in Haarlem werd geïnstalleerd, waar vonken van wel zestig centimeter konden afspatten. De machine trok bewonderaars van over de hele wereld, onder wie de Franse keizer Napoleon.

De Lorentz Formule biedt een spectaculaire belevenis die exclusief in het Lorentz Lab te ervaren is. Theatermaker Rieks Swarte verdiepte zich in het leven van de onkreukbare geleerde en vatte het leven van Lorentz in een bijzondere theatrale formule.

Met deze 50 minuten durende tour maakt Swarte complexe materie toegankelijk. Als bezoeker duik je in het leven van de belangrijke Nederlandse natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928). In zijn werkkamer en lab ontdek je wie Lorentz was en hoe belangrijk hij voor de wetenschap is geweest. In deze werkkamer rekende Lorentz acht jaar lang aan oplossingen voor de huidige Afsluitdijk. Op zijn bureau ligt nog zijn correspondentie met zijn jonge fan Albert Einstein. Klapstuk van de tour is de finale, als een replica van de Grote Elektriseermachine wordt aangezwengeld.

De Lorentz Formule is een coproductie van Teylers Museum en Swarte Kunst in samenwerking Toneelschuur Producties.

Praktische informatie

Bezoek net als Albert Einstein het Lorentz Lab en ontdek hoe Teylers Museum al sinds zijn oprichting in 1784 een plek is om je te verwonderen. De tour is geschikt voor iedereen van 10 tot 100 jaar, natuurkundige kennis is niet vereist. Per keer kunnen twintig bezoekers mee.

Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij wordt de theatrale tour gratis aangeboden. Je betaalt wel de toegang tot het museum. Het Lorentz Lab is alleen te bezoeken door deel te nemen aan De Lorentz Formule.

Dinsdag t/m vrijdag: 12.30u, 14.00u, 15.30u
Zaterdag en zondag: 11.30u, 12.45u, 14.30u, 15.45u
Er is plaats voor 20 personen per tour.
In het Lorentz Lab is een lift aanwezig, niet alle ruimtes zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.