Het Andere Perspectief: Eureka! De Snelkookpan! — Teylers Museum

Het Andere Perspectief: Eureka! De Snelkookpan!

Interactieve rondleiding - met soepproeverij - op 13 en 27 oktober

27 oktober 2023, 10:00 - 17:00

De snelkookpan is op het eerste gezicht niet echt een sexy uitvinding, maar daar dachten ze in de 18de eeuw heel anders over! Met de pan kon soep efficiënter worden gekookt en daarmee de soepuitdeling aan armen worden verbeterd. Volg een interactieve rondleiding over rijkdom en schaarste door drie gastsprekers en proef van de historische snelkookpansoep! In Teylers Museum komen soep, liefdadigheid en wetenschap samen.

Waarom soep in een museum?

Teylers Museum is ontstaan uit de erfenis van Pieter Teyler (1702-1778), een rijke koopman en bankier uit Haarlem. Hij gaf in zijn testament vijf vrienden de opdracht kunst en wetenschap te bevorderen en aan armenzorg te doen. Het ontwerp van de snelkookpan werd door de eerste directeur Martinus van Marum verbeterd zodat het beter kon worden ingezet voor de soepuitdeling aan armen. Hoe die soepuitdeling eruit zag, laat kunstenaar Wybrand Hendriks ons zien in zijn werk. De snelkookpan van Van Marum staat in De Ovale Zaal.

Hoe staat wetenschap ten dienste van de maatschappij en hoe zijn rijkdom, schaarste en liefdadigheid verbonden met het museum? In een speciale 'snelkookpansessie' vertellen drie smaakmakers (gastsprekers) vanuit hun perspectief over rijkdom en schaarste. Een spoken word artiest reflecteert op het gesprek met deelnemers. Iedereen krijgt een kopje historische snelkookpansoep op basis van onder meer gort, heel voedzaam! (We bereiden ook een vegetarische variant).

Praktische informatie:

Vrijdag 13 oktober en 27 oktober van 15.30 tot 17.30 uur.
Reserveren is noodzakelijk en kan alleen online. Reserveer een ticket via deze link. Je ticket is ook je entreebewijs voor het museum. Voor deze rondleidingen vragen we een bedrag van 5,00 euro p.p. boven op je entreebewijs.

Koop je tickets online