Hockney's Eye — Teylers Museum

Hockney's Eye

UITVERKOCHT

23 september 2022 t/m 29 januari 2023

Hockney’s Eye is geopend! Tickets voor het museum (inclusief de tentoonstelling) zijn te boeken via deze link. (Tickets uitsluitend online).

Teylers Museum staat in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In Hockney’s Eye worden Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken niet alleen in de tentoonstellingszaal getoond, maar ook geïntegreerd in de historische zalen van het museum. Maak kennis met Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters. Bekijk de trailer.

Of bekijk het item over de tentoonstelling door Jasper Krabbé in de talkshow Khalid & Sophie. 

De wereld op het platte vlak

Al zijn hele carrière lang onderzoekt Hockney (Verenigd Koninkrijk, 1937) hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Volgens hem deden zij dit niet alleen op basis van directe waarneming (‘eyeballing’ in zijn woorden) of door toepassing van lijnperspectief, maar maken zij daarnaast al eeuwenlang gebruik van optische hulpmiddelen zoals lenzen en spiegels. In Hockney’s Eye staat dit belangrijke – en niet onomstreden – thema in zijn oeuvre voor het eerst centraal.

David Hockney, "Viewers Looking at a Ready-made with Skull and Mirrors", 2018; Photographic drawing printed on 4 sheets of paper (87 1/2 x 36 1/2" each), mounted on 4 sheets of Dibond; Exhibition Proof #4, 87 1/2 x 146" overall. © David Hockney assisted by Jonathan Wilkinson

Hockneys werk naast oude meesters en instrumenten

Hockneys werk wordt getoond naast het werk van oude meesters als Claude Lorrain en Pieter Saenredam en de optische instrumenten die zij volgens hem gebruikt kunnen hebben. In de wetenschappelijke zalen en in Pieter Teylers Huis zijn reconstructies gemaakt van historische artistieke hulpmiddelen zoals een perspectiefraam, een bolle spiegel en een camera obscura. In de unieke historische context van Teylers als natuurwetenschappelijk en kunsthistorisch laboratorium kijken we door de ogen van Hockney naar de kunstgeschiedenis. 

Ontdek in Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken hoe hij steeds nieuwe en dynamische manieren vindt om de visuele wereld weer te geven, bijvoorbeeld door het perspectief om te draaien of door onconventionele hulpmiddelen te gebruiken zoals de camera lucida.

Hockney’s Eye is een samenwerking met het Fitzwilliam Museum en de Heong Gallery, Downing College in Cambridge en de Universiteit Cambridge, samengesteld door conservator Jane Munro en gastconservatoren Martin Kemp en Martin Gayford. 

Tickets voor Hockney's Eye zijn uitsluitend online te boeken. Voor een optimaal bezoek hanteren wij tijdsloten.  

Inleidingen
Bij Hockney's Eye bieden wij inleidingen aan: in ongeveer een half uur krijgt u meer informatie over de achtergronden van de tentoonstelling. Een inleiding kost € 85 voor een groep van maximaal 20 personen (exclusief entreekosten). Voor meer informatie, mail naar: reserveringen@teylersmuseum.nl.

Begeleidend boek
In de museumwinkel is vanaf 23 september het begeleidende boek bij de tentoonstelling te koop: Hockney’s Eye – The Art and Technology of Depiction (Engelstalig). Hardcover, ISBN: 9781913645120. 24 x 28 cm, 184 pagina’s, € 45.

Activiteiten voor families
Bekijk onze verdiepende activiteiten bij deze tentoonstelling voor jong en ouder. Er zijn juniorcolleges, creatieve workshops en een leerzame speurtocht waardoor je nog meer uit je bezoek aan Hockney’s Eye kunt halen.

Met dank aan:        

Beeld: David Hockney, Self Portrait, 22nd November 2021, Acrylic on canvas, 91,4 x 76,2 cm. © David Hockney
Foto: Jonathan Wilkinson

Koop je tickets online