Joost Swarte - Ode aan het boek — Teylers Museum

Joost Swarte - Ode aan het boek

Tentoonstelling in het Prentenkabinet - tickets online

03 juni 2022 t/m 30 oktober 2022

Deze zomer toont Teylers Museum werk van de Haarlemse tekenaar en ontwerper Joost Swarte (1947). Vanaf 3 juni, de start van de Stripdagen Haarlem, is een selectie van zijn werk in het Prentenkabinet te zien rond het thema boeken.

Joost Swarte is internationaal bekend door zijn tekeningen voor tijdschriften als Vrij Nederland, Humo en The New Yorker. Hij is daarnaast een veelzijdig ontwerper van posters, postzegels, logo’s en lettertypes. Ook ontwierp hij meubels, tapijten, glas-in-loodramen en zelfs gebouwen, waaronder de Toneelschuur.

Swartes stijl wordt bepaald door ‘de klare lijn’: duidelijke contourlijnen, platte vlakken met heldere kleuren. Zijn werk is daardoor helder en toegankelijk. In zijn strakke tekeningen verbeeldt hij alledaagse gebeurtenissen op een verrassende wijze, vol speelsheid en humor.

In deze door Swarte samengestelde tentoonstelling zijn ontwerpen voor boekomslagen, bewegwijzering in een bibliotheek en allerlei andere grafische uitingen met boeken in de hoofdrol te zien. Het thema loopt als een rode draad door het oeuvre van Swarte en past ook goed bij Teylers Museum, waar een belangrijke collectie natuurhistorische boeken en tijdschriften uit de achttiende en negentiende eeuw wordt bewaard.

1. NewYorker

Summer Reading, coverillustratie voor The New Yorker, 2007

Koop je tickets online