Kijken in de aarde — Teylers Museum

Kijken in de aarde

tentoonstelling in het Boekenkabinet

14 december 2019 t/m 04 oktober 2020

In de 18de en 19de eeuw wisselden ideeën over ontstaan en ouderdom van de aarde elkaar snel af. Natuuronderzoekers trokken naar vulkanen, grotten en andere plaatsen voor een blik in de aardkorst. Zij ontwikkelden een nieuwe manier van kijken; aardlagen en geologische tijdschalen speelden hierbij een belangrijke rol. In de boeken uit die tijd is goed te zien hoe de voorgangers van hedendaagse geologen en paleontologen de aarde bestudeerden en hoe ze met ontzag voor de natuur, gevoel van avontuur en veel artistieke verbeelding hun nieuwe wetenschappelijke inzichten presenteerden.

 

De tentoonstelling is samengesteld door promovendi Mathijs Boom (Universiteit van Amsterdam) en Wouter de Vries (Vrije Universiteit Amsterdam) in samenwerking met Teylers Museum. Alle boeken zijn afkomstig uit de natuurhistorische bibliotheek van Teylers Museum.

Voor deze ruimte geldt een maximum aantal personen. Het toegestane maximum staat bij de ingang van de ruimte aangegeven. Wacht zo nodig tot andere bezoekers de ruimte hebben verlaten.

Koop je tickets online