Het klassieke ideaal

Een tentoonstelling met werk van Rubens, Goltzius en Turner over de antieke beeldhouwkunst

11 maart 2015 t/m 31 mei 2015

Prentenkabinet

Turner, Rubens, Goltzius en Sweerts zijn van 11 maart t/m 31 mei 2015 te zien in de intieme setting van Teylers Prentenkabinet. De expositie toont hoezeer de klassieke oudheid, en dan vooral het klassieke standbeeld, kunstenaars uit de 16de t/m de 19de eeuw heeft geïnspireerd. Verzamelaar Katrin Bellinger geeft een belangrijk deel van haar collectie in bruikleen.


Het klassieke ideaal

Beroemde standbeelden uit de klassieke oudheid zoals de Apollo Belvedère, de Laocoön en de Venus Pudica vormden eeuwenlang dé attractie van Rome. Deze ‘helden', of hun evenbeelden in pleister, zijn ontelbare malen uitgebeeld in schilderijen, tekeningen en prenten. Vooral het heroïsche naakt uit de oudheid inspireerde kunstenaars uit heel Europa tot nieuwe, soms baanbrekende creaties. Antieke sculpturen of kopieën daarvan waren dé manier om jonge kunstenaars te trainen in de weergave van het klassieke ideaal. In de tentoonstelling zullen schilderijen en tekeningen van kunstacademies, ateliers en individuele studio's te zien zijn waar kunstenaars bezig zijn zich te meten met de antieken. 

Katrin Bellinger

De getoonde werken zijn van excellente kwaliteit. Sommige zijn nooit eerder geëxposeerd. Privéverzamelaar en kunsthandelaar Katrin Bellinger heeft voor deze tentoonstelling een substantieel deel van haar collectie op het gebied van kunstenaarsateliers ter beschikking gesteld. Bellinger, getrouwd met de bekende ondernemer Christoph Henkel, is een van de meest toonaangevende personen in de internationale kunsthandel, gespecialiseerd in oude tekenkunst. Naast de werken uit de privécollectie van Katrin Bellinger zijn er bruiklenen van onder andere het British Museum, het Rijksmuseum en het Victoria and Albert Museum. De tentoonstelling is vanaf 25 juni in het Sir John Soane's Museum in Londen te zien.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Het boek is samengesteld door Adriano Aymonino, verbonden aan de University of Buckingham en Anne Varick Lauder, conservator van de Katrin Bellinger Collection. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Tavolozza Foundation.

 

Koop je tickets online