Nationale Museumweek – Open je wereld — Teylers Museum

Nationale Museumweek – Open je wereld

Een week vol extra activiteiten

05 april 2022 t/m 10 april 2022

Tijdens de jaarlijks terugkerende Nationale Museumweek zetten ruim 400 musea in het hele land hun collecties gezamenlijk in de schijnwerpers. Laat je verrassen en inspireren door het enorme cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. De Museumweek vindt plaats van 4 tot en met 10 april. Het thema van dit jaar is Open je wereld. Onze rondleiders staan voor je klaar om je alles te vertellen over de wereld van Pieter Teyler en over de vogels in de collectie: van fossiele vogel tot kleurrijke tekeningen in de boeken. Duik in de wereld van de natuurkunde met de theatrale tour De Lorentz Formule. De jongste bezoekers kunnen meedoen aan een workshop of zich laten voorlezen uit ons Gouden Boekje Het spook in Teylers huis.

#MuseumVrij
Het museum is, naast een plek waar je je kunt verwonderen en laten inspireren, ook zeker een plek waar je tot rust kunt komen in de huidige hectische tijdsgeest. Onderdeel van de Museumweek is dit jaar MuseumVrij, waarbij werkgevers en werknemers gestimuleerd worden om op woensdag 6 april een aantal uur vrij te geven/nemen om een museum te bezoeken en zo hun week te breken. Met andere woorden: #MuseumVrij. Doe ook mee! 

Activiteiten:

De wereld van Pieter Teyler

Verhalen door een gids in de kamers van Pieter Teylers Huis

Pieter Teyler was ervan overtuigd dat de wereld zich voor je opende door kennis en kunst. Als man van de Verlichting was hij geneigd verder te kijken en kritisch te reflecteren op gedachtes en aannames. Hij ging in gesprek om de ander en diens wereld te leren kennen.

Vanuit zijn idealen heeft hij bijgedragen aan een mooiere samenleving door kunst en wetenschap voor een breed publiek te bevorderen en armen te ondersteunen. Uit zijn nalatenschap is onder meer Teylers Museum opgericht. Hoe open jij jouw wereld en die van anderen?

Tijdens de Museumweek kun je in Pieter Teylers Huis meer te weten komen over Pieter Teyler en zijn idealen. De gids die aanwezig is in het huis vertelt je meer over Teyler en gaat in gesprek over jouw ervaringen en gedachtes.

Praktisch
Locatie: Pieter Teylers Huis
Dinsdag 5, donderdag 7, zaterdag 9 en zondag 10 april tussen 11.30 en 15.00 uur op inloop
Gratis activiteit, je hebt wel een ticket voor het museum nodig
LET OP: In verband met de tradities van Teylers Stichting rond het overlijden van Pieter Teyler is Pieter Teylers Huis op 8 april gesloten voor publiek.

Laat je voorlezen in Pieter Teylers Huis

Het spook in Teylers huis – Gouden Boekje

Lang geleden woonde Pieter Teyler in het grote huis aan de Damstraat samen met zijn kat Leentje. Pieter vond kunst en wetenschap belangrijk, maar zijn kat was op zoek naar de rat in het huis. Waar zou die verstopt zitten? Dat lees je allemaal in het Gouden Boekje Het spook in Teylers huis.

Speciaal voor kinderen vanaf 3 jaar wordt het boekje in de Museumweek voorgelezen in Pieter Teylers Huis. Daarbij komt ook Leentje nog even langs om de kinderen wat meer van het mooie huis te laten zien

Praktisch
Locatie: Pieter Teylers Huis, Roozenkamer
Zaterdag 9 en zondag 10 april – 10.15 en 11.15 uur 
Gratis activiteit voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar en hun begeleiders. Je hebt wel een ticket voor het museum nodig.
Reserveren is niet mogelijk, er is plek voor maximaal 15 kinderen en hun begeleiders.

De vogels van Teylers Museum

Exclusieve rondleiding door Peter, vogelaar en gids bij Teylers

Hoe krijg je een vogel goed op beeld? De kunst van het vogelen en fotograferen van vogels steekt steeds meer mensen aan. Teylers-gids en gepassioneerd vogelaar Peter van Graafeiland toont je de mooiste plaatjes van de collectie, waarbij de prachtige en kleurrijke afbeeldingen uit de unieke 19e-eeuwse vogelboeken centraal staan, maar waarbij je ook stilstaat bij de oudste vogel uit onze collectie en de mooiste moderne foto’s van vogels. Extra bijzonder, speciaal voor de Museumweek: Peter neemt je mee naar de eerste verdieping voor een exclusief kijkje in de sfeervolle historische Bibliotheek. De rondleiding is een opmaat of verdieping voor de tentoonstelling Vogelpracht.

Praktisch
Woensdag 6 tot en met zondag 10 april – 11.45 en 13.15 uur 
Gratis toegang, je hebt wel een ticket voor het museum nodig
Reserveren is niet mogelijk, op de dag zelf kun je een voucher afhalen bij de kassa
De rondleiding is bedoeld voor volwassenen, er is plek voor maximaal 15 personen

Kunst en Vliegwerk-workshop Zie je ze vliegen?

Vanaf 4 jaar
De maker van het gigaboek The Birds of America zag ze vliegen: de vogels van Amerika. Hij tekende ze allemaal! Kun jij dat ook? Teken, knip, kleur en plak vandaag jouw eigen prachtvogel. Maak samen met wie je naar het museum gekomen bent een mooie mobile, en hang hem thuis op (in de wind, dan fladderen je vogels zo mooi!)

Praktisch
Woensdag 6 april – 14.00 tot 16.30 uur 
Zaterdag 9 en zondag 10 april – 13.00 tot 15.30 uur
Voor families vanaf 4 jaar
Inloopworkshop

De Lorentz Formule

Op vrijdag tot en met zondag kun je de voorstellingen van onze theatrale tour De Lorentz Formule in het Lorentz Lab bijwonen. 

De voorstellingen starten om 12.45 uur, 14.30 uur en 15.45 uur. 
Gratis toegang, je hebt wel een ticket voor het museum nodig
Reserveren is niet mogelijk, op de dag zelf kun je een voucher afhalen bij de kassa
De rondleiding is bedoeld voor volwassenen, er is plek voor maximaal 20 personen

Museumweek-special: de traditionele ‘kippenlunch’

Dinsdag 5 t/m zondag 10 april 2022
Op 8 april 1778 overleed Pieter Teyler, de grondlegger van Teylers Museum. Ter gelegenheid van zijn sterfdatum serveert Truffels in het museumcafé een afgeleide van de traditionele kippenlunchIn de 18e eeuw was het gebruikelijk na een begrafenis kippenragout te eten. Al jarenlang gebruiken Directeuren van Teylers Stichting en de museumdirecteur deze kippenlunch in de Kleine Zaal van Pieter Teylers Huis.

Proef deze unieke traditie nu voor het eerst zelf en combineer je museumbezoek met een kippenlunch in het museumcafé (vanaf 12.00 uur).

Kippenlunch (kan ook vegetarisch) € 12,00
Kippenragout met aardappelpuree, fleurons van bladerdeeg en worteltjes met peterselie.
Een glas witte wijn.

Reserveer via: https://truffelseetertainment.nl/contact-opnemen

Koop je tickets online