Open Monumentendagen — Teylers Museum

Open Monumentendagen

Teylers Museum gratis toegankelijk

10 september 2022 t/m 11 september 2022

Op 10 en 11 september is Teylers Museum gratis toegankelijk in verband met de VriendenLoterij Open Monumentendagen. Je hoeft voor deze dagen geen tickets te bestellen, je kunt gewoon binnenlopen. 

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Nergens anders in de wereld vind je zo’n authentiek 18de-eeuws museum als hier. Het is alsof je in een tijdsmachine stapt. Het museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702- 1778), een vermogende Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Als aanhanger van de Verlichting bepaalde hij in zijn testament dat zijn vermogen onder meer besteed zou worden aan de bevordering van kunst en wetenschap. Na zijn dood werd achter zijn woning in de Damstraat een ‘boek- en konstzael’ gebouwd. Deze Ovale Zaal, naar een ontwerp van Leendert Viervant, werd in 1784 opengesteld voor bezoekers en is sindsdien vrijwel onveranderd gebleven. Eind 2021 is Teylers woonhuis, een uniek Rijksmonument, na een grondige restauratie geopend voor het publiek als nieuwe vleugel aan het museum.

Tijdens Open Monumentendagen kun je meer te weten komen over het prachtige pand en de collecties én zijn ook delen van het museum te bezichtigen die normaliter voor het publiek gesloten zijn, zoals de historische Bibliotheek.

Let op: De eerste verdieping van ons monumentale gebouw, waar de Bibliotheek zich bevindt, is alleen via de trap toegankelijk. De begane grond van het museum en van Pieter Teylers Huis zijn wel volledig toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel.

Koop je tickets online