Open Monumentendagen 2020

Gratis entree, vergeet niet te reserveren!

12 september 2020 t/m 13 september 2020

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Nergens anders in de wereld vind je zo’n authentiek 18de-eeuws museum als hier. Het is alsof je in een tijdsmachine stapt. Het museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702- 1778), een vermogende Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Als aanhanger van de Verlichting bepaalde hij in zijn testament dat zijn vermogen onder meer besteed zou worden aan de bevordering van kunst en wetenschap. Na zijn dood werd achter zijn woning in de Damstraat een ‘boek- en konstzael' gebouwd. Deze Ovale Zaal, naar een ontwerp van Leendert Viervant, werd in 1784 opengesteld voor bezoekers en is sindsdien vrijwel onveranderd gebleven. De flamboyante gevel aan het Spaarne is ongeveer een eeuw later opgetrokken en is een ontwerp van de Weense architect Christian Ulrich. De museumzalen zijn bijzonder goed bewaard gebleven en worden nog steeds alleen door daglicht verlicht. Teylers, Museum van de Verwondering, toont een bijzondere verzameling van mineralen, fossielen, tekeningen, schilderijen, natuurkundige instrumenten, munten en penningen.

Tijdens de Open Monumentendagen kun je het museum gratis bezoeken. Dit jaar heb je wel een ticket met een tijdslot nodig, dat kun je (gratis) reserveren via de site van Open Monumentendagen.

Ook organiseren we op zondagmiddag Teylers Ontmoet. Een gesprek tussen Alexander Reeuwijk en Fred de Ruiter over zijn boek Natuurschatten – natuurhistorische collecties in Nederlandse musea. Voor meer informatie en het reserveren van tickets klik je hier. 

Koop je tickets online