Open Monumentendagen 2021 — Teylers Museum

Open Monumentendagen 2021

Gratis entree, vergeet niet te reserveren!

11 september 2021 t/m 12 september 2021

Op zaterdag 11 en zondag 12 september openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendagen. Ook Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, doet mee. Tijdens de Open Monumentendagen kun je het museum gratis bezoeken. Dit jaar heb je wel een ticket met een tijdslot nodig, dat kun je (gratis) reserveren via de site van Open Monumentendagen.

Rondleidingen Pieter Teylers Huis
Exclusief voor dit weekend organiseren we rondleidingen door Pieter Teylers Huis, het voormalig woonhuis van de grondlegger van het museum. Dit unieke Rijksmonument opent begin december de deuren voor publiek. Krijg vast een sneak preview en klik hier voor tickets. Er zijn rondleidingen op zaterdag en zondag om 11.15, 12.15, 13.15, 14.15 en 15.15 uur. 
Let op: je hebt een ticket voor de rondleiding nodig én een (gratis) ticket met tijdslot voor het museum.

De rondleidingen in Pieter Teylers Huis zijn inmiddels volgeboekt. 

Bibliotheekrondleidingen
Op zondag kun je ook onze bijzondere Bibliotheek bekijken. Ook hiervoor heb je een ticket nodig, dat reserveer je hier. Er zijn rondleidingen om 11.45, 12.30, 13.15, 14.00, 14.45, 15.30 en 16.15 uur. 
Let op: je hebt een ticket voor de rondleiding nodig én een (gratis) ticket met tijdslot voor het museum.

De rondleidingen in de Bibliotheek zijn inmiddels volgeboekt. 

Oudste museum van Nederland
Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Nergens anders in de wereld vind je zo’n authentiek 18de-eeuws museum als hier. Het is alsof je in een tijdmachine stapt. Het museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702- 1778), een vermogende Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Als aanhanger van de Verlichting bepaalde hij in zijn testament dat zijn vermogen onder meer besteed zou worden aan de bevordering van kunst en wetenschap. Na zijn dood werd achter zijn woning in de Damstraat een ‘boek- en konstzael’ gebouwd. Deze Ovale Zaal, naar een ontwerp van Leendert Viervant, werd in 1784 opengesteld voor bezoekers en is sindsdien vrijwel onveranderd gebleven. De flamboyante gevel aan het Spaarne is ongeveer een eeuw later opgetrokken.

Pieter Teylers Huis
In december opent Pieter Teylers Huis, als nieuwe vleugel aan het museum. Na een ingrijpende restauratie wordt het huis, dat grenst aan de Ovale Zaal, in december geopend voor publiek. Wees te gast in dit indrukwekkende pand en ontdek in de kamers op de begane grond hoe de idealen van Pieter Teyler onlosmakelijk verbonden zijn met de rijke en complexe geschiedenis van het instituut Teylers. 

Koop je tickets online