Panorama - Vier eeuwen vergezichten — Teylers Museum

Panorama - Vier eeuwen vergezichten

Tentoonstelling in het Prentenkabinet

02 maart 2024 t/m 18 augustus 2024

In het Prentenkabinet toont Teylers Museum ruim vijftig getekende panorama’s uit eigen collectie. Panorama’s zijn al eeuwenlang populair. Tegenwoordig kun je zelf met je telefoon prachtige panoramafoto’s maken. In de negentiende eeuw zijn grote panorama’s, zoals Mesdags Panorama van Scheveningen en het Kaiserpanorama (onderdeel van de tentoonstelling De Grote Illusie), een geliefde attractie. Ze zorgen ervoor dat je je midden in de voorstelling waant. En ook vóór de negentiende eeuw is het panorama in trek bij kunstenaars en publiek.

Vooral tekenaars trekken er al eeuwenlang op uit om hun omgeving in panoramavorm vast te leggen. Van groot tot klein en van rechthoekig tot rond. Een vlotte schets, een gedetailleerde tekening of een verzonnen voorstelling: panorama’s worden getekend in alle soorten en maten. Deze rijke verscheidenheid roept de vraag op: wat maakt een panorama tot een panorama?

Bekijk de getekende panorama’s van landschappen, stadsgezichten en wateren van onder meer Aelbert Cuyp, Elisabeth Johanna Koning, Hendrick Avercamp, Paulus Constantijn la Fargue en Anthonie Waterloo. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het bijna anderhalve meter lange panorama van het Zuid-Italiaanse Sorrento uit 1782 van Jacob Philipp Hackert (1737-1807). Dit werk is in 2022 aangekocht met steun van Teylers Museum Vrienden Fonds (legaat Boting).

Jacob Philipp Hackert (1737-1807), Gezicht op Sorrento, 1782. Pen, penseel en bruine inkt, grafiet op twee bladen papier. Teylers Museum, aangekocht met steun van Teylers Museum Vrienden Fonds (legaat Boting), 2022

Koop je tickets online