Parallel Worlds

Art Medals door Tetsuji Seta

06 juli 2017 t/m 28 januari 2018

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Jaap van der Veen / Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal wordt het werk van de Japanse kunstenaar Tetsuji Seta (1960) getoond in het museum. 

Harmonieuze samensmelting

Seta’s werk heeft een unieke signatuur. De basis van zijn verstilde objecten – die altijd in een hand passen – wordt gevormd door sobere geometrische vormen. Cirkels of vierkanten met afgeronde hoeken zijn aan elkaar verbonden door kleine ‘gevonden voorwerpen’ uit zijn tuin. De takjes, blaadjes of bloemknopjes zijn feilloos en tot in de kleinste details gevangen in brons en zilver. Op de geometrische vormen staan de naam van de plant, de datum en soms een kort gedicht of tekst van een gebeurtenis, zoals ‘I found the goldfish in the garden dead’ en ‘I fell off the horse and struck my shoulder strongly’. Seta verbindt momenten uit zijn persoonlijke leven met elkaar of met de seizoenen.

Trouw aan Teylers traditie

De penningprijs is een initiatief van verzamelaar en schenker Jaap van der Veen. Jan Pelsdonk, conservator Numismatische Collecties: ‘Wij zijn Jaap van der Veen bijzonder erkentelijk dat hij met deze prijs een veelbelovend kunstenaar ondersteunt en Teylers Museum in staat stelt het prijswinnende werk van Seta aan te kopen. De prijs sluit aan bij Teylers eeuwenlange traditie om actief in gesprek te zijn met kunstenaars en wetenschappers van nu en om hedendaagse ontwikkelingen te volgen, te presenteren en de collectie mee te verrijken.’

Parallel Worlds

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking verschijnt de Engelstalige publicatie Parallel Worlds, Art Medals by Tetsuji Seta. De publicatie legt met dagboekfragmenten verslag van het bezoek van kunstcriticus en auteur Hans den Hartog Jager aan Tetsuji Seta in Japan. Het catalogusgedeelte bevat teksten van Seta’s hand die inzicht geven in zijn inspiratiebronnen. 

Uitgestrekt verzamelgebied

Teylers Museum heeft een uitzonderlijke collectie met meer dan 16.000 munten en penningen, die zijn oorsprong vindt bij de collectie van Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778). Het verzamelgebied strekt zich uit van de vijfde eeuw voor Christus tot aan de huidige tijd.

Tetsuji Seta

Koop je tickets online