Rafaël — Teylers Museum

Rafaël

De eerste tentoonstelling in Nederland over Renaissance meester Rafaël

28 september 2012 t/m 06 januari 2013

Tentoonstellingszaal


Teylers Museum presenteert in samenwerking met het Albertina Museum in Wenen de eerste tentoonstelling in Nederland over Rafaël (1483-1520). Rafaël behoort samen met Michelangelo en Leonardo da Vinci tot de grootste kunstenaars van de Italiaanse Renaissance. Eeuwenlang werd zijn verfijnde stijl bewonderd en nagebootst. Teylers Museum bezit als enige museum in Nederland twaalf tekeningen van de meester en is daarom dé aangewezen plek om werken van Rafaël te komen bewonderen.


Voor het eerst schilderijen in Nederland

Meer dan 90 tekeningen van de meester en zijn school zijn ruim drie maanden in Haarlem te zien. Vanwege de kwetsbaarheid worden de tekeningen zelden tentoongesteld. Spectaculair is de aanwezigheid van twee schilderijen uit de Uffizi in Florence en de Gemäldegalerie in Berlijn. Zij laten zien waar Rafaëls tekeningen toe leidden. Nooit eerder zijn schilderijen van Rafaël in Nederland tentoongesteld. Samen geven de kunstwerken een prachtig overzicht van zijn glansrijke carrière.

A 068 twee figuren Rafael

Uitzonderlijke tekeningen

Teylers Museum heeft een befaamde tekeningencollectie met veel topstukken van internationale kunstenaars vanaf de 16de eeuw. In 1791 kocht het museum werk aan van onder andere Rafaël en Michelangelo, waarvan een groot deel afkomstig was uit de collectie van koningin Christina van Zweden. Voor de tentoonstelling is uitvoerig onderzoek verricht. Uitkomst daarvan is dat Teylers Museum niet negen maar twaalf tekeningen van Rafaël blijkt te bezitten; drie tekeningen bleken ten onrechte aan zijn leerlingen toegeschreven.

In Nederland bevinden zich maar twee andere tekeningen van de meester. Teylers Museum is daarom in Nederland dé aangewezen plek om een tentoonstelling over Rafaël te houden.

Rafaël36

Rafaël ontrafeld

In een aparte ruimte konden bezoekers op een vernieuwende manier kennis maken met Rafaëls specifieke werkwijze en stijl. Welke elementen zijn typisch voor de kunstenaar? Wat zeggen de experts erover en hoe herken je een echte Rafaël? Bezoekers werd gevraagd te stemmen over de echtheid van een tekening: is dit werk van Rafaël of niet? Zij maakten kans op een onvergetelijke reis naar Italië.

NRC bijlage

Wilt u meer lezen over de tentoonstelling? Op 1 november 2012 is een speciale bijlage verschenen in het NRC Handelsblad.
 

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door:


Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
BankGiro Loterij
SNS Reaal Fonds
VSB Fonds
Mondriaan Fonds
Gemeente Haarlem
Turing Foundation
Prins Bernard Cultuurfonds
Zabawas
Aon

Koop je tickets online