Rondleidingen Sterrenwacht — Teylers Museum

Rondleidingen Sterrenwacht

Allesbepalende zonsverduistering 100 jaar geleden

29 mei 2019, 14:00 - 16:00

Allesbepalende zonsverduistering 100 jaar geleden

Op 29 mei is het precies een eeuw geleden dat de relativiteitstheorie van Albert Einstein werd bewezen. Tijdens de grote zonsverduistering van 29 mei 1919 kon een Britse expeditie meten hoe het licht van sterren afbuigt door de zwaartekracht van de zon. Als Lorentz het nieuws hoort, laat hij meteen een telegram naar Einstein in Berlijn sturen. In die tijd, net na de Eerste Wereldoorlog, weigerden Engelse wetenschappers te communiceren met hun Duitse collega’s. Dankzij bemiddeling van Lorentz komt het nieuws toch bij Einstein terecht en wordt de relativiteitstheorie bevestigd. Het laat de belangrijke rol van Lorentz in het internationale wetenschappelijke netwerk zien. 

Teylers Museum besteedt op woensdag 29 mei extra aandacht aan deze mijlpaal met rondleidingen naar de Sterrenwacht, het hoogste puntje van Teylers Museum bovenop de Ovale Zaal. De rondleiding gaat ook langs de sterrenkundige instrumenten in de Ovale Zaal, de telescoop van Herschel en de bibliotheek van Teylers Museum, die normaal niet toegankelijk is.

Goed om te weten

Er is woensdag 29 mei een rondleiding om 14.00 uur en om 15.00 uur.
Maximaal 15 deelnemers per keer.
Kinderen vanaf 8 jaar mogen mee naar boven.
Gratis deelname, excl. museumentree, reserveren is helaas niet mogelijk. 
Stevig schoeisel wordt aanbevolen, geen slippers!  
Onder voorbehoud van de weersomstandigheden: bij regen, onweer of harde wind gaat de excursie naar de Sterrenwacht niet door en wordt de rondleiding aangepast.
In verband met de vele smalle trapjes niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of hoogtevrees hebben.

Koop je tickets online