Sieb Posthuma - Werk — Teylers Museum

Sieb Posthuma - Werk

Wegens succes verlengd!

10 oktober 2017 t/m 11 februari 2018

Een feest van kleur, humor en originaliteit 

Illustrator Sieb Posthuma (1960-2014) is bij het grote publiek vooral bekend van de vrolijke tekeningen voor kinderen. De grappige foxterriër Rintje bijvoorbeeld, Aadje Piraatje en Mr Finney. Maar de tekenaar deed meer, hij maakte ook boekcovers en decors en illustreerde voor diverse tijdschriften.

Voor het verzamelboek Werk is een keuze gemaakt uit zijn nalatenschap die de volle breedte van zijn meesterschap toont. Een feest van kleur, humor en originaliteit dat toont dat Posthuma tot de echt grote, klassieke illustratoren behoort.

Het boek werd maandag 9 oktober gepresenteerd in Teylers Museum in Haarlem, dat in het Prentenkabinet een selectie tekeningen uit Werk laat zien. Teylers presenteert hiermee de eerste overzichtstentoonstelling van Posthuma’s werk voor volwassenen.

Biografie

Het oeuvre van Sieb Posthuma is omvangrijk en strekt zich uit over diverse disciplines. Hij was schrijver en illustrator van prentenboeken en maakte omslagen voor boeken van onder anderen Simon Carmiggelt en Thomas Mann. Posthuma illustreerde daarnaast voor diverse dag- en weekbladen. Voor de kinderpagina van NRC Handelsblad maakte hij een wekelijkse serie rondom foxterriër Rintje, Daarvan werd in 2016 een 26-delige animatieserie gemaakt die is vertoond op de Nederlandse, Belgische en Finse televisie. Van de theaterdecors die hij ontwierp is dat voor Coppelia (2008) van Het Nationale Ballet het bekendst. Posthuma ontving tijdens zijn carrière diverse prijzen, waaronder twee Gouden Penselen.

De pers over het werk van Sieb Posthuma

‘De verbeelding en het tekenplezier spatten van de bladzijden, je voelt de inspiratie zinderen’  - De Morgen           
‘Klassiek en toch nieuw’ – Het Parool
‘Kijkplezier in overvloed: niet te missen’ – Kirkus Reviews
‘Met zoveel verbeeldingskracht, kleur en humor op een eigentijdse manier te illustreren verdient goud!’ - Juryrapport Gouden Griffel

Het boek Werk wordt uitgegeven door Uitgeverij Querido en is verkrijgbaar in onze museumwinkel en webshop. Voor meer informatie over Sieb Posthuma en zijn werk kun je op deze site kijken. 

Koop je tickets online