Spaarnelezing - De Verlichting — Teylers Museum

Spaarnelezing - De Verlichting

Met prof. dr. Jonathan Israel en prof. dr. Beatrice de Graaf - online te volgen!

17 november 2021, 15:30 - 17:00


De Spaarnelezing is live te volgen via deze link. 

Op woensdag 17 november vindt in de Grote of St.-Bavokerk de tweejaarlijkse Spaarnelezing plaats. De Spaarnelezing is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Teylers Museum en heeft als doel om de wetenschappelijke kennis van beide instituten te delen met een breed publiek. Vooraanstaande sprekers behandelen verleden, heden en toekomst van de wetenschap.

In aanloop naar de opening van Pieter Teylers Huis staat de Spaarnelezing dit jaar in het teken van de Verlichting. De sprekers zijn prof. dr. Jonathan Israel, em. hoogleraar Modern European History, Institute for Advanced Study, School of Historical Studies, Princeton en prof. dr. Beatrice de Graaf, hoogleraar History of International Relations & Global Governance, Universiteit Utrecht.

De lezing kan doorgaan, wij nemen uiteraard alle maatregelen in acht. Helaas is het in verband met de huidige coronasituatie voor Prof. dr. Jonathan Israel niet mogelijk om naar Nederland te komen. Hij is woensdag wel online aanwezig via een live verbinding en zijn lezing zal in de kerk op groot scherm te zien zijn.

 
Prof. dr. Jonathan Israel -
The Enlightenment and the Birth of the Museum
In Renaissance times, there were many princely collections in Europe, often of stunning size and quality, but these were not museums in any modern sense. It is arguable that the museums that came into existence in eighteenth century Europe (including the Teylers) and in North America were not modern museums either. But though different in character, the Enlightenment museum was actually the origin of our modern museums and developed in a way that made the evolving museum a crucial formative factor in the history of the Enlightenment itself.
Deze lezing is in het Engels.


Prof. dr. Beatrice de Graaf -
Moeder, organisme of machine? Van vorstenstaat naar eenheidsmachine – de staat in beeld in het tijdperk van revoluties
De Verlichting bracht ons veel: wetenschap, literatuur, een nieuw zelfbeeld. Maar wat de Verlichting ook deed, was ons idee van bestuur en overheid grondig op de schop nemen. Aan hofcultuur en regentendom begon langzaam een einde te komen, de nieuwe eenheidsstaat deed zijn intrede in Europa en elders. Maar hoe kwam die staat in beeld, wat merkte de burger van die transformatie, en met welke zelfbeelden begonnen de representanten van die nieuwe eenheidsstaat zich te representeren, en hun bemoeienissen met het leven van de burger te legitimeren?

Praktische informatie
Voor de Spaarnelezing is een coronatoegangsbewijs nodig. De kaarten voor de lezing zijn inmiddels uitverkocht, je kunt het wel online bijwonen.

De Spaarnelezing is live te volgen via deze link. 

Locatie:
Grote of St.-Bavo Kerk,
Grote Markt 22, Haarlem

Koop je tickets online