Surreal Science — Teylers Museum

Surreal Science

Wonderkamer van Kunst en Wetenschap

17 februari 2023 t/m 03 september 2023

Uitvergrote bloemen van papier-maché, fluwelen paddenstoelen, levensechte slakken van glas: verzamelaar Joris Loudon is gefascineerd door de schoonheid van 19e-eeuwse wetenschappelijke studieobjecten. In de tentoonstelling Surreal Science – Wonderkamer van Kunst en Wetenschap zijn 250 objecten uit zijn verzameling te zien. De Italiaanse kunstenaar Salvatore Arancio weekte ze los van hun oorspronkelijke functie als studiemodel en presenteert ze als een hedendaagse kunstinstallatie met geluid, licht, video en zijn eigen keramische sculpturen. 


Leopold (1822-95) en Rudolf (1857-1939) Blaschka, Glazen model van Physalia physalis: een Portugees Oorlogsschip-kwal. Ca. 1877, Duitsland, 14 x 8 x 8 cm. Collectie Joris Loudon.
Foto: Rosamond Purcell

Bloemen van glas
Joris Loudon (New York, 1942) raakte betoverd door wetenschappelijke objecten toen hij in 1998 in het Harvard Museum of Natural History de prachtige glazen bloemen van glaskunstenaars Leopold en Rudolf Blaschka zag. Met een achtergrond als verzamelaar van hedendaagse kunst zag hij direct de schoonheid, raadselachtigheid en onalledaagsheid van deze objecten, oorspronkelijk bedoeld om meer van te leren over de natuur. De kwal van glas, toverlantaarnplaatjes met uitgestorven dieren of de opgezette pad die hij bezit: het zijn kunstwerken op zichzelf. Zijn verzameling bestaat inmiddels uit vele objecten van uiteenlopende materialen: gips, fluweel, ivoor, glas en papier. Het zijn afgietsels, mineralen, geïllustreerde boeken, prenten, tekeningen en anatomische modellen.

Foto: Stephanie Driessen

Nieuw perspectief
Kunstenaar Salvatore Arancio (Catania, Italië, 1974) is gefascineerd door de natuur en de menselijke obsessie om die natuur te begrijpen. Hij koos 250 objecten uit Loudons verzameling en combineerde ze met geluid, licht, video en zijn eigen objecten, waardoor ze in een geheel nieuw perspectief worden geplaatst. Zo ontstaat een mysterieuze en wonderbaarlijke installatie, een fascinerende kruisbestuiving van kunst en wetenschap in het oudste museum van Nederland.  

Surreal Science was in het najaar van 2018 te zien in Whitechapel Gallery in Londen. Dankzij een samenwerking met Whitechapel is een tweede versie van deze tentoonstelling van 17 februari tot en met 3 september te zien in Teylers Museum. 

In het Boekenkabinet is van 21 januari tot en met 16 juli Realistic Science te zien. Deze tentoonstelling laat aan de hand van boeken uit de historische Bibliotheek van Teylers Museum zien waarom wetenschappelijke modellen en illustraties zo belangrijk waren voor onderzoek en onderwijs in de 19e en begin 20ste eeuw.

Foto: Stephanie Driessen

Koop je tickets online