Teylers Ontmoet — Teylers Museum

Teylers Ontmoet

Jonge schrijvers middag

08 maart 2015, 13:30 - 16:00

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken. Teylers Ontmoet vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

Deze Teylers Ontmoet staat in het teken van jonge schrijvers. 

Kosten
Voorverkoop: 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem en online.

Programma zondag 8 maart 2015
Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

De Deeltjessafari
In zijn eerste boek, De Deeltjesdierentuin, schreef KIJK redacteur Jean-Paul Keulen op heldere wijze over de kleinste deeltjes op aarde, zoals quarks, Higgs deeltjes en majoranadeeltjes. Tijdens zijn optreden bij Teylers Ontmoet vertelde hij echter dat er nog vele vragen onbeantwoord zijn gebleven. In de opvolger, De deeltjessafari, gaat Keulen verder waar zijn vorige boek was geëindigd, en leidt ons onder andere langs gravitonen, spiegeldeeltjes, extra quarks en steriele neutrino’s. Gelukkig komt hij deze uiterst complexe materie toelichten in Teylers Museum. Die vraag rijst hoeveel “deeltjesdelen” hij nog verwacht te schrijven. Of beter, waar stopt de wetenschap? Is het einde in zicht?

Planetenjagers
Iedereen heeft wel eens, kijkend naar de sterren, gemijmerd of er nog ander leven in het heelal is. Een eenvoudige kansberekening laat zien dat de kans op buitenaards leven enorm groot is. Toch hebben de (bèta) wetenschappers deze vraag lange tijd links laten liggen. Althans, tot voor kort. De laatste twintig jaar is deze richting in de wetenschap tot bloei gekomen. In zijn boek Planetenjagers dompelt Lucas Ellerbroek, gepromoveerd sterrenkundige, zich onder in deze wereld van nieuwe planeten… En met bijbehorend buitenaards leven. Hoe lang zal het nog duren voordat we het vinden? Of worden wij eerder gevonden?

Plantaardig
De meeste mensen zien planten als een lage levensvorm. Ze kunnen immers weinig, maken geen contact en staan maar te staan. Maar is dat wel zo? In het boek Plantaardig maken filosofen Th. C. W. Oudemans en Norbert Peeters korte metten met deze gedachte. In een boeiend en toegankelijk betoog laten ze zien dat planten en bomen veel meer kunnen en doen dan wij kunnen bevroeden. Ze manipuleren, bedriegen, belonen, streven en werken samen. Norbert Peeters licht deze visie toe, en legt uit waarom Darwin nog niet darwinistisch genoeg was. Misschien zijn wij wel plantaardiger dan we denken...

Koop je tickets online