Teylers Ontmoet

Te gast zijn hoogleraren Cees Andriesse, Louwrens Hacquebord en Salomon Kroonenberg

12 april 2015, 14:00 - 16:00

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken. Teylers Ontmoet vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

Kosten

Voorverkoop: 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem en online.

Programma zondag 12 april 2015
Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

 

Eerste gast Cees Andriesse

 Achter iedere grote ontdekking schuilt een verhaal. Dat geldt zeker ook voor de natuurkunde. In Het verborgen veld reist Cees Andriesse, emeritus hoogleraar energiefysica, door de geschiedenis en langs de grote ontdekkingen binnen zijn vak. In het boek combineert Andriesse zijn achtergrond als natuurkundige, wetenschapshistoricus met zijn vaardigheden als auteur. Het resultaat zijn boeiende verhalen over onder andere Faraday, Einstein, Lorentz, Van Swinden of zijn eigen collega’s aan de Groningse universiteit. Zo ontpopt hij zich als de ideale natuurkundeleraar. Kortom, een gesprek over de logica achter een grote natuurkundige ontdekking, de essentie van het werk van Einstein en de speurtocht van Andriesse naar de grote geschiedenis van zijn vak.


Tweede gast Louwrens Hacquebord

Met het smelten van de ijskappen is de strijd om het land en de fossiele brandstoffen in de bodem in alle hevigheid losgebarsten. Rusland plant demonstratief een vlag, Denemarken claimt grote stukken land en ook de andere noordelijke landen mengen zich in de geopolitieke arena. Om deze politieke situatie enigszins te begrijpen, kun je het beste een expert aan het woord laten, zoals emeritus hoogleraar Arctische en Antarctische studiën, Louwrens Hacquebord. Met een geschiedenis van dertig jaar onderzoek in het gebied publiceerde hij Wildernis, woongebied en wingewest. Het boek is een boeiende geschiedenis van de Noord- en Zuidpool, van de eerste jagers-verzamelaars tot aan de huidige situatie. Een gesprek over overleven op de Zuidpool, de walvisvaart in de noordelijke wateren en de strijd om de olie.

 

Derde gast Salomon Kroonenberg

Even overwoog emeritus hoogleraar toegepaste geologie, Salomon Kroonenberg, te stoppen met zijn studie geologie, en over te stappen op Italiaans. Uiteindelijk werd hij toch geoloog en publiceerde hij zowel wetenschappelijke als populair wetenschappelijke werken over geologie. De liefde voor taal, die hij als kind al had, bleef en hij schreef er vorig jaar een boek over. In De binnenplaats van Babel ontrafelt hij de geschiedenis van talen, zoekt hij naar de toren van Babel en vertelt hij en passant het verhaal van zijn opa, een talenwonder die veertien talen sprak. We zullen praten over waarom kleitabletten zo ideaal zijn, de schoonheid van een woord en hoe de taal in constante evolutie is.

Koop je tickets online