Teylers Ontmoet

Boekenmiddag: alles over hersenen

20 september 2015, 14:00 - 16:00

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken. Teylers Ontmoet vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal vanTeylers Museum.

Kosten

Voorverkoop: 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem en online.

Programma zondag 20 september 2015

Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

Eerste gast – Sandra van Aalderen-Smeets – Kijken in het brein (Querido)
Tweede gast – Martijn Veltkamp – De onbekende motor (Prometheus)
Derde gast – Iris Sommer – Haperende hersenen (Balans)

Sandra van Aalderen

De meesten mensen hebben wel eens hersenen gezien. Al blijven ze abstract, de grijze gekronkelde structuren. Hoe werken ze? Wat gebeurt er als je denkt, geëmotioneerd raakt of blij bent? Neurowetenschappers Meike Grol, Nienke Atteveldt en Sandra van Aalderen-Smeets, hebben de verschillende onderzoekstechnieken waarmee hersenactiviteit zichtbaar gemaakt kan worden overzichtelijk en helder opgeschreven. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen, welke richting gaat het hersenonderzoek op? Maar ook: wat kan kunnen we (nog) niet, en wat is nu nog neurosciencefiction? Een van de auteurs, Sandra van Aalderen-Smeets, komt erover vertellen.

Martijn Veltkamp

Uiteraard beginnen sportprestaties met trainen van spieren, lenigheid en techniek. Maar je kunt met je hersenen ook je sportprestaties beïnvloeden. In zijn boek De verborgen motor beschrijft psycholoog Martijn Veltkamp, zelf fanatiek wielrenner, aan de hand van voorbeelden, interviews en wetenschappelijke inzichten verschillende theorieën over hoe je onder andere je angsten kan overwinnen en prestaties kan vergroten. Kortom: hoe daal je zo snel mogelijk van een steile berg met vele bochten af en hoe kun je ervoor zorgen dat je toch kan doorfietsen als je benen écht niet meer willen? Het wordt een gesprek over motivatie en mogelijkheden, waar niet alleen fietsers iets aan kunnen hebben...

Iris Sommers

Er kan veel mis gaan in de hersenen. Sommige aandoeningen zorgen voor fysiek ongemak, andere juist voor psychisch disfunctioneren. Maar ze zijn allemaal aangrijpend. Daar sta je niet dagelijks bij stil en dat is maar goed ook.
In het boek Haperende hersenen beschrijft hoogleraar psychiatrie Iris Sommer tien ziektebeelden, van de ziekte van Parkinson tot schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Aan de hand van heldere praktijkvoorbeelden schetst Sommer de gevolgen van de aandoening, de oorzaken en de mogelijke oplossingen. Tijdens Teylers ontmoet gaan we in op hoe je sommige aandoeningen kunt herkennen en over de stand van zake in de wetenschap voor wat betreft behandeling en genezing.