Teylers Ontmoet

Een boekenmiddag onder leiding van Alexander Reeuwijk

08 oktober 2017, 14:30 - 16:30

Teylers Ontmoet 

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken. Teylers Ontmoet vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

Teylers Museum ontvangt deze middag de volgende gasten:

  • Remco Kort – De microbemens (Athenaeum)
  • Flip van Doorn – Het mooiste Nederland & De eerste wandelaar (Thomas Rap)
  • Jos Wassink & Lou van der Sluis – Stroom (W books)

Kosten

In de voorverkoop kosten kaarten 8 euro (incl. koffie/thee in de pauze), op de dag zelf 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze site (bovenaan de pagina) of via de Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Op de dag zelf kun je een kaartje kopen in het museum. Wil je na afloop van de lezing het museum in? Dit kaartje is alleen geldig voor Teylers Ontmoet, mocht je ook het museum willen bezoeken dan koop je daarvoor een apart entreekaartje bij de kassa van het museum.

Programma zondag 8 oktober 2017

Inloop: 14.15 uur
Aanvang: 14.30 uur
Einde: 16.30 uur

Remco Kort

Ze verblijven met miljarden op ons lichaam, toch weten we er relatief weinig van ze: microben. Door verbeterde onderzoekstechnieken komen we echter steeds meer te weten over deze micro-organismen. We hebben in Nederland zelfs het eerste mondiale microbemuseum, micropia. Hoogleraar microbiologie Remco Kort, verbonden aan het museum, dat is gehuisvest in de Amsterdamse dierentuin Artis, schreef het boek De microbemens. Hierin neemt hij de lezer mee op reis langs en door zijn of haar eigen lichaam. Waar hebben we de microben op ons lijf voor nodig? Wat kun je eraan doen om het evenwicht te bewaren? Hoe en door wie is het onderzoek naar deze organismen gestart? En uiteraard: hoe houd je gevaarlijke microben buiten de deur?

Flip van Doorn

Schrijver en wandelaar Flip van Doorn bracht in het voorjaar een prachtige biografie uit van dominee Jacobus Craandijk. Hij is de man die Nederland leerde wandelen. In vele boekdelen beschreef Craandijk steden, dorpen en het platteland aan de hand van zijn wandelingen. Zuiver voor het plezier, en dat was nieuw.

Flip van Doorn is een waardige opvolger van Craandijk. Nu komt hij (samen met enkele andere auteurs) met een nieuw boek, Het mooiste Nederland, over verborgen natuur binnen onze landsgrenzen. In ongeveer zestig fiets- en wandelroutes leiden tal van auteurs je langs libellereservaten, kwelders en stuifduinen. Wat zijn voor hem de parels van de Nederlandse natuur? In welk opzicht heeft Craandijk hem beïnvloed? En ja, wat is eigenlijk de link tussen Craandijk en Haarlem?

Jos Wassink & Lou van der Sluis

Teylers Museum heeft al sinds zijn oprichting grote aandacht voor elektriciteit. Vele vroege natuurkundige apparaten die in de vitrinekasten staan, zijn bedoeld om elektrische experimenten uit te voeren en de elektriseermachine, die grote glazen schijven met aan het uiteinde de Leidse flessen, is de grote blikvanger van de collectie. Tot 7 januari 2018 is er zelfs een volledige tentoonstelling aan gewijd: Alles elektrisch. In het rijk geïllustreerde boek dat gelijktijdig met de tentoonstelling is verschenen, Stroom, de wereld achter het stopcontact, geven wetenschapsredacteur Jos Wassink en emeritus hoogleraar Lou van der Sluis een overzicht van hoe elektriciteit ons dagelijks leven beheerst. Sinds wanneer is de mens in staat om elektriciteit te gebruiken? Wat zijn de grote doorbraken geweest in het gebruik? En kunnen we ooit nog zonder?

Koop je tickets online